Как украински бежанци си търсят работа у нас?

новини сливен

Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната в Украйна досега, съобщават от Министерския съвет. Това е най-високият процент интегрирани бежанци, който страната ни е постигала в най-новата си история. 

Общо 5600 са наетите на трудов договор, като в това число не влизат хората, които имат сключен граждански договор или са на изпитателен срок.

В пика на кризата в България бяха настанени над 115 хиляди души, а към днешна дата у нас пребивават около 78 хиляди.

„Имам свидетелство за раждане, където е записано, че моят баща е българин и имам неговото свидетелство за раждане също“, каза Сергей Дойжа.

Войната в Украйна го принуждава да си намери работа тук, за да издържа семейството си. Сега приготвя кафе и казва, че е доволен.

Светлана бяга от Украйна заедно с дъщеря си. С помощта на Фейсбук успява да си намери работа като продавачка в мебелен магазин.

„В момента още се обучавам, разучавам стоката, как се казват нещата на български език. Хората се отнасят добре с мен, подсказват ми“, каза Светлана.

Не всички бежанци имат късмета на Сергей и Светлана. Олга и 16-годишният ѝ син са избягали от войната в Украйна преди три месеца. В Бюрото по труда са й предложили работа като камериерка в хотел или помощник в кухня. Тя има висше образование психология и магистратура по социални дейности.

„В Бюрото по труда ми обясниха, че за да работя по специалността си и професията, е необходимо да легализирам украинските документи, но за това е нужно време и пари, разходи“, заяви Олга Сокова.

Според Българската хотелска и ресторантьорска асоциация един от основните проблеми е, че работата, която се предлага, е предимно за сервитьори и бармани.

Езиковата бариера остава най-голямата пречка за намирането на работа.