Как ще става гласуването на изборите за народни представители на 2 април 2023 година

Проверка за номера и местонахождението на секционната си избирателна комисия конкретният избирател може да извърши по ЕГН чрез системата на ГРАО на следния линк: https://www.grao.bg/elections/Secure/Public/EgnSearch.cshtml

На сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) – https://www.cik.bg/, в раздела „Разяснителна кампания“: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/campaign

са публикувани видео и аудио клипове с инструкции как да се упражни машинен или хартиен вот.

В раздела „Машинно гласуване“ в сайта на ЦИК – https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/machine  е инсталиран симулатор, на който избирателите могат да изпробват начина за машинно гласуване.

В раздела „Методически указания“ в официалния сайт на Централната избирателна комисия – https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/mukazania  са публикувани инструкции, предназначени за секционните избирателни комисии, относно тестването и реалното видеоизлъчване в изборния ден.

Обучителен видеоматериал за настройването на машините за гласуване и осъществяване на видеонаблюдението от секционните избирателни комисии е публикуван на следния линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/edu .

Методическите указания на Централната избирателна комисия за работа на секционните избирателни комисии – преди, по време и след приключването на изборния ден, може да ползвате, следвайки този линк: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/mukazania .

В секцията „Въпроси и отговори“ на страницата на ЦИК: https://www.cik.bg/bg/ns02.04.2023/faq  са достъпни допълнителни разяснения по актуални въпроси, свързани с организацията и процедурите на изборите, правата и задълженията на избирателите и останалите участници в изборния процес.

При въпроси относно изборите и сигнали за евентуални изборни нарушения, може да се обръщате към Районната избирателна комисия в Сливен: https://rik21.cik.bg/ns202304 ), както и към Областна администрация Сливен (тел: 044-663-202, e-mail: governments@regionsliven.com).