Как се свиква Велико народно събрание? Ключът е в БСП, ДПС и независимите

Снимка: Булфото/Dir.bg

Премиерът Бойко Борисов поиска свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията след месец протести в страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор. В извънредно обръщение към нацията Борисов подчерта, че това е решението му за „рестарт“.

Последният път, когато ВНС е било свикано у нас, е на 10 юли 1990 г. На 12 юли 1991 г. – се приема настоящата Конституция.

Велико народно събрание се състои от 400 депутати, за разлика от постоянно действащото Народно събрание, съставено от 240, като така се цели по-широко представителство. За свикването му са необходими подписите на най-малко 2/3 от всички народни представители, т.е поне 160.

Разпределение на депутатите по парламентарни групи:

  • ГЕРБ – 95 народни представители
  • БСП за България – 78 народни представители
  • ДПС – 25 народни представители
  • Обединени патриоти – 21 народни представители
  • ВОЛЯ – Българските Родолюбци – 12 народни представители
  • Нечленуващи в ПГ – 9 народни представители

В настоящия парламент за свикването на ВНС ГЕРБ трябва да получи подкрепа от своите партньори в управлението – „Обединени патриоти“ и „Воля“, гласовете обаче не достигат и трябват гласове от ДПС и поне част от независимите.

БСП не може да блокира самостоятелно свикването, тъй като разполага със 78 депутати. Ако БСП подкрепи ГЕРБ – ВНС ще бъде свикано, дори да няма подкрепа от други партии.

След като това решение бива гласувано положително, в рамките на 3 месеца се насрочват избори от Президента на Р България.

След избиране на Велико народно събрание, Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска.

Гласуването за ВНС е по пропорционална система в многомандатни избирателни райони, на същия принцип, на който се избира и обикновено Народно събрание.

Въпреки че може да изменя Конституцията, ВНС не може да се произнася по всички въпроси, а само по тези, за които е изрично свикано. Щом го направи трябва да се разпусне. В някои неотложни случаи обаче може да се наложи ВНС да продължи дейността си като Народно събрание. Така например през 1991 г. 7-то ВНС продължават дейността си по-дълго от предвиденото поради сложната политическа обстановка в страната.

Правомощия на ВНС

нова конституция – основният закон, който предопределя насоката на развитие на страната и принципите на управление. Пример за такъв принцип е – „Република България е правова държава“ и се управлява според Конституцията и законите. Решава въпроси, които са свързани с изменение на територията на държавата, както и ратифицира международни договори, които предвиждат такова изменение. Решава въпроси, които са свързани с промяна на формата на държавно управление и държавно устройство.

Текстът е съставен върху извадки от Конституцията на РБ