Как може да реагира организмът ни след поставяне на ваксината?

Стига да няма човек предразположение към някакви алергии, реакциите от ваксината са леки. Това коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян.

„Ваксините са много нови и тепърва има групи, които се включват в тестването. „Модерна“ и „Пфайзер-Бионтех“ вече имат хора над 65 г. Страничните ефекти се очакват да са именно на втората доза“, уточни специалистът пред Bulgaria on air.

Той обясни, че по-сериозни реакции може да има при хора, чиято имунна система по принцип реагира по-силно. Хайрабедян подчерта, че при една от ваксините например има полиетилен гликол, който обикновено може да предизвика алергична реакции.

„При РНК ваксините възможността да се развие имунен отговор не е чак толкова голям. Ваксината е самият имуноген. Трябва да се види как ще реагира имунитетът на хората“, отбеляза професорът.

По думите на Хайрабедян се подхожда по-внимателно при ваксинацията при възрастните хора, включително и у нас. Причината е, че има психологически момент, защото възрастните хора са по-податливи към здравословни проблеми, имат много прилежащи заболявания. Хайрабедян обясни, че ако нещо се случи след ваксинацията, то може и да не е заради самата ваксина, но хората ще си кажат: „Ето, от ваксината е“.