Как да засилим имунната система в сезон есен към зима?

Зимата наближава и през този сезон е важно да знаем какво можем да направим, за да поддържаме силна и стабилна имунна система, за да сме здрави и да избягваме инфекции.

  1. Хранете се здравословно и балансирано

През този сезон организмите ни имат нужда от много хранителни вещества, като витамини А, С, D и Е, от микро елементите селен (Se) и цинк (Zn) и от Омега 3, за да поддържат имунните си системи. В менюто заложете на цели храни – като животински протеини, бобови растения, цели зърна, ядки и семена, както и много пресни плодове и зеленчуци. Присъствието на пчелен прашец, гъби, авокадо, водорасли могат да ви дадат допълнително засилване на имунната система. Избягвайте преработени меса, пържени храни, безалкохолни напитки, преработени печени продукти или продукти с изкуствени подсладители или рафинирани захари – тези храни потискат имунната система.

2. Приемайте много витамин С

Пресните плодове и зеленчуци са най-добрите източници на витамин С. Яжте ябълки, цитрусови плодове, киви, тъмнозелени зеленчуци, червени чушки и разбира се, лимони – това са плодовете и зеленчуците, в които има най-много витамин С.

3. Отделете си поне 7 до 8 часа на ден за сън

Недостигът на сън води до хронична умора, която увеличава рисковете от разболяване. Ако можете, спете поне 7 до 8 часа на ден, а ако имате възможност, може дори да си вземете следобеден дрямка за около 30-60 мин. Тялото укрепва, когато е в покой. След пълноценен сън ще сте по-жизнени и трудоспособни.

4. Бъдете физически активни

Физическата активност и упражнения са чудесен начин не само за оформяне на телата, но и за повишаване на имунитета. Редовната физическа активност подобрява качеството на съня и прави тялото по-силно. Ако имате някакви здравословни проблеми, които не ви позволяват да се упражнявате, намерете време за една дълга разходка – тя също ще ви тонизира.

5. Хидратирайте тялото си с вода и билков чай

Водата помага при производството на лимфа, която носи бели кръвни клетки и други клетки на имунната система. Да останеш хидратиран е едно от най-хубавите неща, които можеш да направиш за здравето си. За допълнително засилване на имунната система, добавете парче лимон, което ще осигури допълнителен витамин С. Билковият чай също ни действа хидратиращо, но с него приемаме и много други полезни вещества. България е една от най-богатите на билки страни в  света. Пийте чай от шипка, лайка, мащерка, липов цвят – всеки от тях ще спомогме за укрепването на имунитета ви.