Как да се справим със зависимостта на децата от устройствата

Смарт устройствата имат ефект, подобен на този на наркотиците, смятат британски експерти в областта на пристрастяванията, след като наблюдават нарастващата зависимост на подрастващите в последните години. Проучванията показват, че повече от 50% от тийнейджърите са пристрастени към смартфоните си и 84% от тях споделят, че не могат да преживеят и ден без мобилните си устройства.

Така нареченото екранно време създава поведенчески проблеми при децата и подрастващите. Четири часа на ден, залепени за екрана, правят тийнейджърите по-заядливи и тревожни, а същевременно с това – по-малко любопитни. В допълнение те започват да губят и умението си да общуват.

Ключът към овладяване на пристрастяването е в ограничаване на времето пред устройствата. Предлагаме ви няколко много лесни „инструмента“, които ще направят това по-лесно и ще намалят нуждата да бъдете „лошото ченге“ вкъщи.

Терминът екранно време дори не съществуваше, когато ние сме били деца, защото не е имало различни типове екрани, които да се различават; имаше само един – онази голяма кутия в хола. В същото време програмирането се състоеше от улица „Сезам“ и ако имахме късмет, гледахме как „Том и Джери“ се преследват в събота сутрин.

Това обаче се промени. Филмите и телевизионните предавания станаха достъпни за притежание първо на видеокасети, след това на DVD и сега като изтегляния или поточно предаване директно на телевизия, телефон или таблет. Кабелните, а след това и сателитните компании помогнаха да се увеличи броят на наличните канали от 3 на 300. Видео игрите започнаха от обикновена игра и стигнаха до визуално зрелищни и завладяващи светове с мисии, които можете да играете онлайн срещу хора по целия свят. И всичко това сега се побира в дланта на нашите ръце, за да имаме достъп, когато и където искаме.

Вечно щастие, нали? Не точно. В моята клинична практика мога да ви кажа уверено, че конфликтът за време пред екран е битка номер едно между родители и деца от всички възрасти. И не е чудно, че това е така. Много хора са доста притеснени, гледайки на времето пред екрана като почти апокалиптично за сегашното поколение. Неотдавнашна статия от психолога Джийн Туенге озаглавена „Смартфоните унищожиха ли поколението?“ – дава положителен отговор на въпроса, като прави заключение, че вредата от мобилните телефони поставят младежта „на ръба на най-тежката криза на психичното здраве от десетилетия насам“.

И все пак има и други хора, които смятат, че използването на устроиства или не е голяма работа, или дори е нова цифрова реалност, която родителите трябва да насърчават децата да овладеят възможно най-скоро. Наистина ли облъчването от телефони и екрани влошават вниманието, помагат ли на някои деца да четат или пък превръщат сладките, малки деца в раздразнителни и агресивни? Има ли значение времето или конкретното съдържание на медията? И кои деца могат да бъдат най-податливи на тези ефекти? При всички положения, ако ще бъдете принудени да се борите по този въпрос през следващите 15 или повече години, е добре да бъдете въоръжени с възможно най-надеждна информация.

Няколко практически предложения

Модерирането на екранно време на малко дете е полезно, но предизвикателно начинание, тъй като често противоречи на темперамента му и вероятно си струва да чуете нещо повече от: „Успех с това!“. Не забравяйте, че добрата новина тук е, че започвате рано с тези ограничения, така че детето ви ще е много по-вероятно да ги приеме като част от живота. Все още може да има предизвикателства, които да преодолявате първоначално с тези нови правила, но това е много по-добре от планината, която се създава ако изчаквате, докато детето ви стане тийнейджър.

„Излезте навън“ вероятно не е достатъчно. За да промените поведението, е необходимо активното участие на родителите. Имайки предвид, че някои деца наистина не са се научили какво да правят без екрани, може да се наложи родителите да помогнат, за да намерят алтернативи и след това да участват в някои от тях, поне в началото. По-големите братя и сестри, също биха могли да помогнат, особено ако времето за „без екран“ е синхронизирано с всички едновременно.

Бори огъня с огън. Това означава да използвате технологиите, за да ви помогнат да зададете разумни ограничения за времето и съдържанието на екрана. Съществуват и продукти, които могат да бъдат разположени на ниво Wi-Fi рутер за управление на множество устройства. Те струват пари и може да отнеме малко време, за да научите как работят, но тази инвестиция може да си заслужава – особено когато получите устройство, което казва на детето, че времето му на екрана е изтекло и това съобщение не идва от вас (за четвърти път).

Заслужи време пред екран. Удивителното привличане от екрани може да се превърне в предимство, когато се използва като мотиватор. Ако детето ви често се съпротивлява да играе навън, например, може би 30 минути активна игра на открито печели гледането на 30-минутно детско. Можете да зададете точните съотношения по начин, който работи най-добре. Имайте предвид обаче, че тази техника е може би най-подходяща за дейности, към които детето ви наистина няма естествен интерес. Причината е, че въвеждането на външен мотиватор като екрани може да отнеме някаква присъща мотивация, която детето вече има за дейността. Ако детето ви вече обича да чете, например и това му печели време на екран, това може да направи четенето по-малко привлекателно.

Гледайте с тях. Важно е родителите да имат добра представа какво точно се гледа. Когато гледате предавания или играете игри заедно, имате възможности за взаимодействие и обсъждане на това, което се случва на екрана. Споделянето на опита също помага на родителите да се запознаят с медийните предпочитания и вкусове на детето си, така че да можете да направите по-добри заключения за това как медиите влияят или не засягат детето ви.

Позволете допълнителна гъвкавост за повече образователно съдържание. Като си спомните, че не цялото време на екрана е еднакво, едно предложение за деца, които молят за допълнително време на таблет, е да кажете „да“, но настоявайте това, което гледа да бъде образователно ценно и да дава възможност за изграждане на умения и знания. Когато моето 6-годишно дете започна да се бунтува срещу някои доста строги ограничения за времето на екран, изтеглихме приложение, което му показа как да играе шах. Макар че вероятно няма да стане гросмайстор, той се научи да играе играта и все още й се радва.

Научете детето. Не очакваме децата просто да се научат как да играят баскетбол сами, така че защо просто да оставяме децата сами да придобият медийни навици, които вероятно ще станат огромна част от съвременния им живот. Направете някои изследвания за това, какви предавания да гледате, какви игри и приложения да използвате и след това покажете на детето си начините, по които медиите могат да обогатят нечий живот, без да го превземат.

Не бъди лицемер. Дори 4-годишно дете може с право да се разсърди, ако не практикувате това, което проповядвате. Да накарате детето си да погледне истинска книга ще бъде много по-лесно, ако ви види, че вие четете, говорите за тях и им се наслаждавате. Внимавайте със собствената си употреба на устройства и социални медии, особено когато взаимодействате с детето си.

Автора David Rettew, доктор по медицина, е доцент по психиатрия и педиатрия в Медицинския колеж на Университета във Върмонт Ларнър и работи като медицински директор на отдела за деца, юноши и семейства в Департамента по психично здраве във Върмонт. Той е на практика от близо 20 години, разделяйки времето си между клинични, преподавателски, публични политики и изследователски дейности. Д-р Rettew е публикувал над 100 статии в списания  и научни резюмета по различни теми за детското психично здраве, включително книгата от 2013 г. „Детски темперамент: ново мислене за границата между чертите и заболяванията“. Той пише блог за Psychology Today, наречен „Азбуките на детската психиатрия“.

Източник: Thriveglobal.com