Как да се предпазите от микробите в магазина?

Социалната изолация и бързото разпространение на коронавируса накара повече хора да станат по-отговорни и да спазват по-добра хигиена. Освен почистването на пода на дома, особено неговия вход, както и дезинфекцията на всички повърхности, лекарите предупредиха, че трябва да внимаваме как пазаруваме.

Ясно е, че търговските обекти пускат клиентите на малки групи, за да се избегне струпване на хора на едно място. Всеки знае, че не бива да се презапасява с продукти, но какво да прави, когато влезе в обекта? Необходима е по-голяма организираност и „хигиена“ на пазаруванеза да се избегне заразяването с вредни микроби.

Ето 5 съвета, които ще ви помогнат в тази насока:

1. Бъдете внимателни с кошниците

Кошницата или количката за пазаруване, е първото нещо, което докосвате в магазина. Много обекти вече са минали дезинфекция, но в други това тепърва предстои. Знайте, че понякога мръсотията по тях е доста по-голяма от тази на тоалетната ви чиния.

Повърхността на кошниците и количките е потенциален носител на патогени, които може да ви разболеят. Това доказва проучване в Испания, според което 41% от дръжките на количките (в които понякога сядат децата) и 50% от тези на кошниците, са замърсени от ентеробактерии, които могат да ви донесат чревни проблеми. От друга страна, по 26% от количките и 46% от кошниците се срещат колиформи, които произхождат от изпражненията. Тоест, много потребители не са си измили ръцете след като са ходили до тоалетна. Данните от изследването са публикувани в „Journal of Applied Animal Research“ през 2018 г.

Друго независимо изследване сочи, че при 72% от количките в САЩ има ешерихия коли.

За да избегнете всички тези микроби, помислете дали да не слагате нещата, които искате да купите, в собствена пазарска чанта или количка. По време на пандемия никой от персонала не би ви направил забележка за това. Ако не сте помислили за това, вземете други предпазни мерки.

„Избършете дръжката на пазарската количка (и детската седалка) с дезинфектант, преди да я хванете, като същевременно сведете до минимум контакта между ръцете и лицето“. Това предлага д-р Джейсън Киндрачук, вирусолог от университета в Манитоба в Канада. По думите му, веднага след излизане от магазина, трябва да ползвате дезинфектант или антибактериална кърпичка, както и да си измиете ръцете у дома.

2. Пропуснете четенето и разглеждането на опаковките

Много хора, които държат да ядат качествена храна, винаги четат етикетите и се интересуват от какво са направени продуктите. Но в тези дни, когато хигиената не бива да се подценява, е по-добре да не пипате много опаковките. Въобще, трябва да не се бавите твърде много, обикаляйки безцелно из обекта, а предварително да сте си направили списък, който да следвате. Ако имате марки, на които разчитате, изберете тях, без да стоите пред щанда за кашкавал, например, чудейки се кой е по-хубав. Все пак, една вакуумирана опаковка или кутията за сока, може да е хващана от ръцете на други преди вас, което носи риск от заразяване с микроби.

Проучване от април 2013 г., публикувано в „Journal of Environmental Health“, установява, че само 5% от участниците мият ръцете си достатъчно дълго след като са били в банята или тоалетната. По този начин по ръцете им остават микроби. Друг тревожен факт е, че 33% въобще не ползват сапун, а 10% дори не си правят труда да се измият. Представете си какво става, когато отидат до магазина и пипат плодовете и зеленчуците.

Преди да отидете до магазина, не забравяйте да си измиете хубаво ръцете, което също е много важно. Когато сте вътре, пазарувайте по-експедитивно, като се стараете да не докосвате много повърхности.

3. Носете ръкавици, ако е възможно

Много специалисти по здравни грижи предупредиха да използваме ръкавици за еднократна употреба, когато пазаруваме. С тях спокойно може да хванете дръжката на количката или да боравите с пари, които също са доста мръсни.

Все пак, дори и с ръкавици, не докосвайте носа и очите си, нито се чешете! Бъдете и внимателни, когато избирате зеленчуци, защото пипайки други неща с ръкавиците, може да предадете микробите от тях.

Веднага след като излезете от магазина, изхвърлете ръкавиците и дезинфекцирайте ръцете си за всеки случай.

4. Избягвайте да купувате неопаковани продукти

Няма как да се лишите изцяло от консумацията на месо, но сега повече от всякога трябва да внимавате какъв продукт точно избирате. По-добре избягвайте витрините с нарязани меса и деликатеси. Разбира се, при пакетираните също има човешки фактор, но шансът по месото да са попаднали микроби, е по-нисък. Също така, при всичко насипно, например ядки, може лесно да попаднат бактерии.

Също така, ако искате да бъдете здрави, забравете за готовата храна. В много магазини се готви на място и това е удобство за някои, но в момента е рисковано. Изследване от ноември 2014 г., публикувано в „Journal of Food Food“, установява, че почти 10% от пробите от повърхностите на щандовете за бърза храна, са пълни с патогени. По част от тях, например, е открита бактерията Listeria monocytogenes. Тя може да причини диария или болки в стомаха, както и понижаване на имунната система при бременни и по-възрастни хора.

5. Не ползвайте мобилния по време на пазар

Както писахме по-рано, по дисплея на мобилния телефон може да има коронавирус, както и други микроби, чийто живот да продължи с дни. Дори и да го почиствате редовно, по-добре не го ползвайте докато пазарувате.

Лекари посочват пред „Livestrong“, че използването на телефона по време на пазар може да ви разболее. Докато го държите на ухото си, той се затопля и по него по-лесно полепват микробите. После го държите в ръка и те се предават по кожата, а оттам къде ли не.