Как да се предпазим от опасните горещини?

Във връзка с обявения оранжев код за опасност от горещо време за 31.07.2020г. на територията на 7 области от България, сред които е и област Сливен, Регионална здравна инспекция – Сливен   препоръчва:

  • Възрастните хора и тези с хронични заболявания, да не излизат навън между 11 и 18 часа. Високите температури в градски условия са много опасни за здравето, защото се усещат с 10-15 градуса по-високи от реалните. Хората, които все пак са навън, за да избегнат обезводняването на организма, трябва да пият повече течности с нормална стайна температура и да избягват претоварването.
  • Преките слънчеви лъчи имат допълнителен негативен принос при екстремно високи температури. Смяната на топла-студена среда допълнително засилва този стрес. Затова при охлаждане на помещенията с климатик не трябва има температурна разлика по-голяма от 8-12 градуса спрямо тази навън.
  • Продължителното излагане на високи температури може да предизвика топлинен удар, чиито симптоми се изразяват във виене на свят, главоболие, повръщане, втрисане, загуба на зрение, повишаване на температурата на тялото и др. В такива случаи незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ.