Как да се предпазим от коронавируса

Във връзка с променящата се епидемиологична обстановка по отношение разпространението на новия коронавирус COVID-19 в Европа, уведомяваме гражданите, пристигащи от Континентален Китай, Макао, Хонконг, Тайланд и Италия да останат по домовете си 14 дни при ограничени контактни със семейството. За да се изпълнят мерките, които българските здравни власти предприемат по препоръка на Световната здравна организация, свързани със самоизолация и активен надзор, всеки, който е пребивавал в рискова зона, трябва да се свърже със своя личен лекар по телефона за съвет. За активно проследяване, гражданите, които нямат личен лекар следва да се свържат по телефона с инспектор от съответната Регионална здравна инспекция.

Пътуващите, които имат намерение да посетят засегнатите общини в Италия трябва да следват препоръките от своите национални власти и италианските здравни власти.

Препоръки при пътуване до области и държави с данни за заболели от COVID-19 (актуални данни: тук ):

  • Измивайте редовно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа преди ядене, след използване на тоалетна и след контакт с животни;
  • Избягвайте близък контакт и спазвайте разстояние (минимум 1 м) от болни хора, особено по отношение на хора с кашлица;
  • Избягвайте места със струпване на много хора и масови прояви;
  • Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си особено след допир на ръцете до повърхности, предмети и т. н.;
  • При кихане и кашляне спазвайте добра респираторна хигиена, т. нар. респираторен етикет – закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба изхвърлете незабавно и измийте ръцете си. При невъзможност, използвайте ръкава на носената дреха – свийте ръката в лакътната става, така че предмишницата Ви да покрие носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си. Уверете се, че Вие и лицата около Вас правилно прилагате препоръката;
  • При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете незабавно медицинска помощ:
  • Използвайте маска, закриваща устата и носа. След поставянето ѝ избягвайте да я докосвате, а след сваляне веднага я изхвърлете и измийте ръцете си;
  • Избягвайте използването на обществения транспорт;
  • Избягвайте контакти с други хора.

В случай, че симптомите на респираторна инфекция се появят по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

По данни на Световната здравна организация към 26.02.2020 г. в световен мащаб са регистрирани общо 81 109 потвърдени случая на инфекции, причинени от новия коронавирус – COVID-19.

От тях, 78 191 са заболелите в Китай и 2918 – в други държави, разположени в Европа, Азия, Северна Америка и Австралия.

СЗО посочва няколко начина за намаляване на риска от заболяване с коронавирус (COVID-19).

Това са: често миене на ръцете, избягване докосването на вашата уста/нос, избягване на хора със симптоми на грип, търсене на ранна медицинска помощ при развитие на симптоми, избягване консумация на сурово/живо месо.

На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време на Министерство на здравеопазването (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.