Как да се опазим от пожари по празниците

Във връзка с наближаващите празници, от РСПБЗН-Сливен разпространиха съвети за пожарна безопасност.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ

Поставете елхата далеч от пердета и други горими материали. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни. Фойерверките са предназначени за използване на открито. Складираните горими вещи и хартии на балкона са опасни от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени фасове и други небрежни действия. Същото важи и за съдове с бензин, нафта, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.

Грижете се за изправността на готварските и отоплителни уреди. Използвайте ги на безопасно разстояние от горими предмети. Грижете се за изправността на електрическата, газовата, климатичната и други инсталации. Разяснете на децата вредата от пожара.

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ

Не отрупвайте елхата с памук и много хартиени гирлянди. Не оставяйте елхата без наблюдение със запалени по нея свещи и бенгалски огньове. Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огньове. Не оставяйте домакинските уреди продължително без наблюдение. Не ги покривайте с дрехи, хартии и други горими материали. Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън и фойерверки, а на по-големите обяснете какви са опасностите. Не оставяйте децата сами в къщи.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.  Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. При употребата на пиротехнически изделия трябва да се спазват някои основни правила: не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън; внимавайте с употребата на алкохол, когато ползвате фойерверки; не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки; внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър, зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите; никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си и никога не насочвайте и не хвърлайте фойерверки към хора или предмети. Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го залейте с вода.

КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ПРИ ПОЖАР?

Запазете спокойствие и не губете ориентация

Затворете вратата на горящото помещение. Напуснете жилището по най-бързия начин и по най-краткия път. Не ползвайте асансьора  никога ако в сградата има пожар

ОБАДЕТЕ СЕ НА ТЕЛЕФОН 112!

Обяснете накратко:

Къде е пожара. Адрес и местоположение.Какво гори. Има ли хора в опасност?

Предупредете съседите!

Ако е възможно пристъпете към гасене. Ако нямате пожарогасител, използвайте вода, одеяло.

Ако пътя за евакуация е блокиран, останете  в стаята или в банята. Уплътнете пролуките около вратата при възможност с мокри чаршафи, кърпи одеяла и други подобни. Покажете се на прозореца за да бъдете забелязан.

Обяснете на пристигналите пожарникари накратко всичко, което знаете и им окажете съдействие. Всяка информация е важна.

Изпълнявайте незабавно техните разпореждания.