Как да гласуваме по настоящ адрес на Местни избори 2019?

От Централна избирателна комисия дадоха подробности как да упражним вота си по настоящ адрес по време на Местни избори 2019.

Ако не живеете на адреса си оповестен в личната ви карта и сте регистрирали настоящ преди 26.04.2019 г., можете да поискате вписване в избирателния списък по настоящ адрес до 12.10.2019 г. За целта трябва да направите искането писмено или електронно, през сайта на съответната община. От своя страна общинската администрация заличава заявилите избиратели от списъка по постоянен адрес, а след това ги вписва в списъка по настоящ адрес.

Всички настоящи и постоянни адреси на българските граждани се поддържат в системата ГРАО.

От Комисията препоръчват на гражданите да проверят навреме дали са вписани в избирателен списък за тяхната избирателна секция.

Това може да се случи по 3 начина: можете да влезете в страницата на grao.bg/elections, можете да изпратите SMS с ЕГН на 18429 срещу 25 стотинки без ДДС или можете да се обадите безплатно на номер 0 800 1 47 26.

Ако откриете, че не присъствате в списъка или установите неточност, имате право да поискате корекция от общината с подаване на заявление до 19.10.2019 г. Кметът разглежда искането и обявява публично решението си в срок от 2 дни.

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=0ehmWVjvHGo