Кабинетът предлага да се въведе извънредно положение

Снимка: БГНЕС

У нас се вземат мерки, които не дават резултат в един аспект – неспазване на карантина, което показва и големият брой регистрирани случаи на един не толкова опасен вирус. От дисциплината на нацията зависи всичко, това ще ни помогне. Трябва да помислим за възрастните и уязвими хора. В други държави за подобни нарушения се дават до 7 години затвор, у нас също ще дадем възможност на службите ни да издирят и накажат отговорните. Ще дадем такива правомощия на армията и полицията, защото не може 14 души да нарушават карантина!

Затова предлагаме, след като се консултирахме с всички органи, да се наложи в страната извънредно положение, което включва затваряне на учебни и развлекателни заведения, забрана за полети, каквито мерки взимат редица страни в Европейския съюз. Ще трябва всички за известно време да се ограничим от заведения и забави. Училища и университети няма да работят.

Тези мерки със сигурност ще окажат сериозно въздействие върху целия ни бизнес, но хората трябва да бъдат спокойни, сега ни е нужна мобилизация. За ресторантите, например, ще се правят известни изключения. За пенсиите на възрастните хора могат да се вземат мерки, така че да не се налага те да ги получават лично.

Сега предложението се изпраща на парламента и се надяваме те да го одобрят. Още утре се очаква то да бъде подадено.

Изказваме и огромна благодарност към медицинските лица в болниците и ще се постараем да им подсигурим необходимата екипировка, за да могат да работят.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, стана ясно след проведеното тази вечер извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Както бе обявено по-рано, заседанието започна в 22 часа и продължи повече от два часа.

Припомняме, че регистрираните случаи у нас са вече 23, като една жена е починала.

След заседанието, в изявление шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски призна, че ситуацията налага да бъдат гъвкави и мерките, които се вземат, да се променят дори по няколко пъти на ден. 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че у нас все още броят случаи е относително малък и мерките, които вземат, е да се запази тази тенденция. Там, където е необходимо, ще се включат и законодателни промени. 

На първо място, ще се ограничат пътуванията, по очевидни причини. Спазването на карантина също ще се следи по-строго, като предвиждаме и глоби.

Дончев настоя да не се правят спекулации с отнемане на граждански права, защото извънредно положение не означава това. 

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759, 6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС – с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.