Кабинетът отпуска средства за ремонт и текущо поддържане на пътя Сливен – Стара Загора

Министерският съвет отпусна 279 968 812 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които до края на годината ще бъдат разплатени строително-ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа, съобщават от правителствената пресслужба.

От тях 27 082 849 лева са за изградения участък от АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза и за модернизацията на АМ „Европа“ в отсечката от Драгоман до Сливница. 10 180 117 лева са за 9,3-километровата отсечка на АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза, а 16 902 732 лева – за участъка от Драгоман до Сливница.

Останалите 252 885 963 лева са за ремонти на участъци от републиканската пътна мрежа, с което се повишава безопасността на движение и има реален ефект за икономическото развитие на страната. От тях за извършващите се аварийно-възстановителни дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“ са осигурени 10 млн. лева. Останалите средства са за ремонта и за текущото поддържане на пътни участъци, които са изключително натоварени целогодишно като: Велинград – Сърница, Сливен – Стара Загора, Омуртаг – Котел, Поликраище – Елена и др.

Ремонтните дейности включват фрезоване на настилката, полагане на нови пластове асфалтобетонова смес, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, бетонови работи, нова хидроизолация на съоръженията, подмяна фугите, ремонт на мантинелите, възстановяване на вертикалната сигнализация, полагане на хоризонтална маркировка и други.