Кабинетът няма да подаде оставка, протестите – демокрация

Снимка" БГНЕС

„Не обмисляме оставка на кабинета”. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

„Отнасям се с респект и внимание към всяко искане, но няма да подаваме оставки. От партийна гледна точка е по-изгодно да го направим и да отидем веднага на избори, но държавния интерес не е такъв“, аргументира се вицепремиерът.

По думите му това, което се случва на площада е демокрация.

„Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Опитвам се да чуя всяко недоволство.  В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят.“, каза още той.  По думите му имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес.

Не очаква да загубят депутати, ако протестите продължат. „Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята”, поясни той.

Той обясни, че протестите се насочват към тях, защото управляват, а те са отговорни по дефиниция за всичко, защото управляват. „Имаше и нормални и интелигентни граждани, участващи по своя инициатива в протестите и това са голямата част, но има и провокатори, смята вицепремиерът.

Напрежението се подклажда и от „участници в българския политически живот, но призиви отправя от чужбина и г-н Божков“, каза вицепремиерът.

Дончев отрече да влизат в ситуация подобна на кабинета „Орешарски“, когато през 2013 година имаше отново протести.

„Това правителство управляваше на инат. Не разбрах защо трябва да се иска оставката на премиера заради действията на главния прокурор. Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър, когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо”, аргументира се Дончев.

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, когато едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител.  Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев.

Определи като политическа нелепица вота на недоверие, който БСП внесе в НС. В аргумент напомни,че предишният със същите мотиви не е успял.