Кабинетът дава 426 млн. лв на 194 общини днес

Програмата за финансиране на общините е готова. Общо 426 млн. лв. ще бъдат раздадени на 194 общини, повлиявайки 5,9 млн. граждани, съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание.

„Завърши работната група, формирана миналата седмица, в която програмата за общините и финансирането на общински проекти бяха за първи път направени по напълно прозрачен начин. Критериите, които бяха използвани от работната група, са максимален брой общини да бъдат повлияни и максимален брой български граждани да почувстват ефекта от тези проекти“, отбеляза Петков.

Той подчерта, че детайли от този план ще бъдат обсъдени на оперативно заседание на правителството днес.

Днес ще бъде създадено и дружеството, което ще позволи извършването на спасителни операции по въздух. Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани, съобщи премиерът в оставка.

Вчера здравното министерство обяви обществена поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера. Те ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Първият би трябвало да пристигне в края на 2023 година. Има опция за купуване на още два и така за общо 8 машини държавата би дала около 162 милиона лева.

„България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага в 60-те минути след инцидента или т.нар. „златен час“. Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани“, коментира Петков.

Той съобщи още, че очакваните средства за хотелиерите ще бъдат изплатени днес. „Ще приемем 80 млн. да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци“, посочи премиерът в оставка.