Изядената на място храна ще се облага с 9% ДДС, а доставената – с 20%

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС), напомня Националната агенция за приходите (НАП).

От промяната на Закона за ДДС ще се възползват вече не само хотелиерите, а и издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания. Измененията обхващат също и търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в новия Закон за ДДС.

Данъчната ставка е намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място. Това означава, че ако клиент си поръча пица и я изяде на място в заведението, то тя ще бъде обложена с 9%, но ако си поръча пица за дома или офиса, тя ще бъде обложена с общата ставка от 20%. Доставката на храна сама по себе си също остава с 20% данък.

Такива разнопосочни хипотези винаги изникват, когато се диференцират ставките, защото е много трудно да се определи границата до която ставката е една, а след това друга, обясниха пред „Дневник“ от приходната администрация. Допълват, че това се е случвало в опита и на другите страни, в които има разнородни ставки, а освен това тези въпроси са по-скоро счетоводни доколкото ставката няма да се отрази в крайните цени, тъй като мярката бе взета в помощ на съответните бизнеси.

Бирата, виното и спиртните напитки, които продават ресторантьорите, остават на досегашния данъчен режим.

Зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намалено ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. При кетъринга, когато доставката на храна на място е придружена от други услуги, като подреждане, доставка на оборудване (маси, столове и др.) и сервиране, ставката е 9%.

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи, остават на досегашния режим на облагане от 20 %.

До дни Национална агенция за приходите ще публикува на сайта си становище за прилагането на новия Закон за ДДС.

Намалената ставка на данъка бе приета след поет ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов към собствениците на заведения и като антикризисна мярка заради това, че бяха затворени със заповед на здравния министър зарази епидемията от коронавирус. По-късно в обхвата влязоха книгите, а по предложение на ДПС и детските харни и пелени. Законът ще важи до края на 2021 г.