Извършват се проверки на подадените данни за обезщетение при чума по свинете, заяви Танева

Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявления. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова – Пиралкова за изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете.

„Африканската чума по свинете мисля, че за нея казахме достатъчно и ще се огранича само с това, че тя е силно заразно вирусно заболяване. Бяха взети много мерки, благодаря на всички хора, които изпълниха препоръките на Агенцията за безопасност на храните, на областните епизоотични щабове и предприеха мерките, които засягаха личните стопанства с цел намаляване на епизоотичния риск и ограничаване на щетите от заболяването. Без тяхното разбиране и изпълнението на тези мерки, щетите щяха да бъде по-големи. Това е мнението на специалистите в тази област и на научните сътрудници“, допълни още министър Танева. Тя посочи, че всички мерки са вземани с консултации и е имало предварителна информация. „Броят на стопанствата, които бяха подадени по списък в МЗХГ беше 34 821, подадените заявления в областни дирекции по безопасност на храните са 29 500, финансовото подпомагане е в размер в момента на 8 млн. 850 хил. лв., изплатени в 1691 населени места в 179 общини. Тази информация беше събрана през областни епизоотични комисии от кмета на населеното място и официалния ветеринарен доктор. Да, аз в интервюта съм казвала не мога да твърдя обратното. Тези лични стопанства нямаха регистрация в системата на Агенцията по храните.

Причините за това са много, включително и това, че те не отговаряха на изискванията за лично стопанство, а именно към момента по наредба 44 – отглеждане само на свине за угояване до 5 броя. По тази причина, разбира се и по други, те не бяха регистрирани и инвентаризацията и преброяването за нуждите на ограничаване на епизоотичния риск, беше направено лятото, когато се взе решение за прилагане на тази мярка. Извършват се и сега проверки. Всички сигнали, тъй като изготвянето на тези списъци беше направен от кметовете на населени места и ветеринарния доктор, бяха публични. Всички, които са имали сигнали затова, че неправомерно са включени хора и са проверявани там, където има съмнение е спирано плащането. Има такива случаи на отказани заявления. Мога дори по общини да ги изброя. Да, проверки има и в момента. Не е само в Добрич. Това е по повод получени сигнали, трябва да бъдем обективни, тази мярка са прилага в навечерието на местни избори и не бих могла да отрека, че в някои населени места имаше установени опити тази мярка да се потребява в един или друг смисъл с оглед на идващите избори. Правим проверки и в момента и на принципа на анализа на риска и в други области, за да установим дали всичко, кеото е подадено, подписано и потвърдено от кметовете и ветеринарния доктор отговаря на подадените данни“, допълни още Танева.

Източник: actualno.com