Извадена от стомаха на овен безценна монета на римски император се пази в Русенския музей

Снимка: Стопкадър от видео на БТА

Извадена от стомаха на овен безценна монета на римски император се съхранява в Русенския музей, предаде БТА.

Легендата гласи, че стопанин от русенското село Брестовица решил да направи курбан за Гергьовден и принесъл в жертва един от своите овни, като в стомаха на животното открил монетата. Предположили, че овенът я е погълнал, докато е пасял.

Дали историята с овена е действителна, или не – никой не може да потвърди със сигурност, но е факт, че по монетата има следи от зъби. През февруари 1955 г. тя била откупена от Русенския исторически музей, където се съхранява и до днес. Монетата е златна – ауреус на римския император Траян Деций, който управлявал само две години – от 249 до 251 година, и тежи 4,32 грама. Впоследствие се оказало, че в света има само две такива монети.

„Това, което прави монетата уникална в световен мащаб, е, че на гърба на монетата фигурира една женска фигура, която е персонификация на провинция Панония, а традиционните изображения върху тези монети са с две Панонии – персонификации на провинциите Долна и Горна Панония, така, както са в административната уредба на Римската империя. Защо върху монетата е представена само една фигура – това е нещото, което е изключително интересно и любопитно. Вероятно се касае за недокументирана в изворите административна реформа, извършена по времето на този император, която е обединила двете провинции в една“, разказа Деян Драгоев, археолог и нумизмат към Регионалния исторически музей в Русе.

Траян Деций бил 34-ият поред в списъка на римските императори и в същото време първият римски император, убит на бойното поле в битка с варвари, и то в днешна България, в местността Форум Семпроний край Разград. Той намира смъртта си на 1 юли 251 г. в сражение срещу готите, предвождани от Книва. Заедно с Деций загива и неговият син и съимператор – Херений Етруск. „Посетителите на нашия музей, виждайки тази монета, могат да се допрат до историята на Рим, до един уникален паметник, като казвам уникален, той наистина е уникален, защото в световен мащаб са запазени само две такива монети“, добави още Драгоев.