Изследване: Бамбуковите сламки по-опасни от пластмасовите

Опасни химикали за слепване и пестициди бяха открити при изследване на заместители на пластмасовите прибори, сламки, чинийки и други, които трябва да бъдат премахнати и заменени с такива, изработени от екологични материали от 3 юли.

Това става ясно от тест на бамбукови, хартиени и тръстикови лъжици, купи и чинии, направен от Европейската потребителска организация (BEUC), в която членува и българската асоциация „Активни потребители“.

В момента големият риск е, че всеки един производител, независимо от кой континент по света, може да нарече продукта си „от хартия“, „от бамбук“, „от слама“ или „еко“, но се оказва, че в тях се използват токсични лепила, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. Затова е необходимо преди масово да се разпространяват и да пледират за „еко“ тези продукти да преминат през редица изследвания, които да докажат тяхната безопасност, смята експертът, пише „Монитор“.

Тест

За проучването са взети проби от алтернативни на пластмасовите продукти за еднократна употреба в четири европейски държави. Резултатите от теста показват, че над половината или 53% от тях съдържат един или повече вредни и опасни за човешкото здраве химикали, причиняващи рак, и то в количества над допустимите нива. В една пета или 21 на сто от пробите опасните химикали са в концентрация близо до граничните стойности. Изследвани са 57 артикула – купи за еднократна употреба, направени от слама или влакна от стръкове на захарна тръстика, хартиени сламки и прибори от палмови листа. Проверени са и проби от 23 купички и чинии, изработени от формовани естествени влакна, 18 сламки от хартия и 16 купички и чинии от палмови листа.

Отрови

В тях са открити флуорирани съединения, наричани още „химикали, които остават завинаги“, защото продължават да съществуват в природата. Те се използват широко, за да се направят опаковките за храни и други потребителски продукти устойчиви на вода и мазнини. Изследвания показват, че химикалът за слепване на влакната е свързан с развитие на ракови заболявания, загуба на IQ и други тежки ефекти върху здравето. В производството на хартиени опаковки се използват хлоропропаноли, които причиняват рак. В съдовете и артикулите, произведени от материали на растителна основа, се откриват пестициди, които също водят до ракови заболявания, вродени дефекти и ендокринни нарушения.