Израел със значителен пробив в лечението на коронавируса

Министърът на отбраната на Израел обяви, че изследователите в страната са направили „значителен пробив“ във връзка с възможно лечение на пациенти с COVID-19, информира „Гардиън“.

Нафтали Бенет уточни, че Израелският институт за биологични изследвания (IIBR) е разработил антитела – протеини, които помагат на имунната система да се бори с инфекцията, и които „могат да неутрализират (коронавируса) в телата на носителите“.

Бенет е посетил IIBR вчера, където е бил информиран „за значителен пробив в намирането на антидот за коронавируса“, се казва в съобщението на неговия кабинет. Лечението вече е било патентовано и IIBR се стреми да го произвежда масово.

Не е ясно какъв е срокът за масово разпространение на лечението или дали трябва да се провеждат изпитания върху животни или хора.

Обявлението на Израел следва подобно проучване на изследователи в Холандия, които заявиха вчера, че са разработили антитяло, което може да убие вируса в лабораторни условия.

Приблизително 100 други изследователски групи по света в момента правят изследвания за ваксини, които биха осигурили имунитет срещу новия коронавирус.