Изплувалият миноподобен обект на плажа в Поморие е напълно безопасен, каза командирът на ВМС

Изплувалият вчера миноподобен обект на брега на морето в Поморие е напълно безопасен. Става въпрос за стартови двигател за противовъздушна ракета на комплекс Панцир-2. На мястото е изпратен екип, който е прибрал боеприпаса. До този момент сме намирали два такива обекта, както и няколко различни модификации на подобни стартови двигатели от други ракети. Те не представляват опасност, нямат взривно вещество. Това каза пред журналисти на борда на фрегата „Верни“ командирът на Военноморските сили (ВМС) у нас контрадмирал Кирил Михайлов. Той уточни, че тези обекти са резултат от военните действия, които се водят на територията на Украйна.

Контрадмирал Кирил Михайлов заяви, че досега са извършени проверки по 30 сигнала в Черно море.

„За щастие само един от тях беше истински. Това обаче не намалява опасността от мини в Черно море, тъй като такива са използвани и при лошо време и има опасност някои от тях да се скъсат от помпената верига, но не бих казал, че има опасност за хората, които плажуват на брега“, посочи той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че се прави всичко възможно да се осигури нормалната икономическа и туристическа дейност в пределите на нашите териториални води и икономическата ни зона.

Днес министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контрадмирал Кирил Михайлов гледаха операции от Националното военноморско учение „Бриз 2022“ от борда на фрегатата „Верни“, която е от състава на Военноморските сили на Република България.

Единайсет са държавите участници в Националното военноморско учение – България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Военноморското командване на НАТО. В учението участват 24 бойни и спомагателни кораба и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от военноморските сили на единайсетте държави.

Учението се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО.

Ученията „Бриз“ са запазена марка на военноморските сили на България. Те започват през 1993 година и се провеждат като национални военноморски учения с международно участие. Учението „Бриз 2022“ е двайсет и шесто поред издание, което се провежда по изцяло фиктивен геополитечски сценарий.

Тази година българските военноморски сили участват с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, три вертолета, тим за морски специални операции, водолазна група взривчици.