Изплатени са средствата на хотелиерите за бежанците

Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили.

Това каза в ефира на БНТ министърът на туризма Христо Проданов. Той заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

Проданов повтори, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за перода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 априли, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на май. След това е необходимо около 10 дни информацията да бъде проверена, след което ще бъде изплатено дължимото.

Проданов заяви, че е нужна проверка, за да няма дублиране. Около 25 000 лица трябва да бъдат проверени и сравнени с гранична полиция, НАП, Агенция за бежанците, за да не се получи така, че държавата трябва да плаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е започнало работа, защото то излиза вече на свободния пазар.

Министърът на туризма каза, че около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Те са се регистрирали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила денонощно, за да изпълни обещаното.

Всички хотелиери ще си получат парите, обеща Проданов и предупреди, че системата не може да бъде излъгана.

Във Варна хотелиери твърдят, че вчера до 18.00 часа е нямало нищо по сметките им. Така е било и при хотелиерите в „Златни пясъци“ и „Св. Св. Константин и Елена“. Хотелиери са инвестирали доста собствени средства.

В един от хотелите във Варна за 120 бежанци вече са изхарчени около 45 000 лв.

Хотелиерите са на ръба, защото не могат да се разплащат с доставчиците, да плащат битови сметки и да се разплащат с персонала. Хотелиери не знаят какво ще правят с бежанците след 31 май.

На въпрос дали хотелиерите са освободени от курортна такса Проданов заяви, че това са местни данъци и такси и решението се взима от общинския съвет.

Проданов заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

„По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали“, каза той.

Заяви още, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души, 90% искат веднага да започнат работа по-скоро в сектор хотелиерство и ресторантьорство, каза Проданов.