Измама заплашва продаващи лични вещи онлайн

Plastic bank card on fishing hook. Money trap concept. Hidden wages, salaries black payments, tax evasion, bribe. Anti corruption. Vector illustration in flat style

На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които публикуват обяви в онлайн платформи за продажба на лични вещи. За това предупреди създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в ефира на БНР.
Тя обясни, че след като сте пуснали обявата си в интернет и сте оставили телефона си за обратна връзка, измамниците взимат номера ви и ви пишат по Viber в ролята на клиент. Те директно ви информират, че желаят да закупят стоката, без да се интересуват от подробности нито за нея, нито за условията на сделката. Скоро след това получавате и съобщение уж от известна куриерска служба, че артикулът е платен онлайн и трябва да последвате посочена от тях връзка, за да си вземете парите от
покупката.
Ако кликнете върху връзката, попадате на платформа и там ще поискат да въведете номера на банковата си карта и кода за сигурност CVV. Този код се използва за трансакции без представяне на карта при покупки по телефона или онлайн и предоставя на търговците допълнително доказателство, че картата е използвана от нейния реален притежател. Ако попълните този код, вие на практика давате
достъп на отсрещния до вашите средства.
В случай, че посочите номера на картата си и CVV кода, следващата стъпка от актуалната измамна схема е да ви попитат какви са наличните средства в банковата ви сметка. Вероятно така ще разберат колко пари могат да изтеглят.
Решите ли да прекратите процеса по събирането на тези данни и да настоявате плащането да се извърши лично или чрез наложен платеж, измамниците отново са с един ход напред. Тогава прилагат метода на притискането – казват ви, че парите вече са преведени и сделката е осъществена, като ви внушават, че няма вариант за връщане назад. Това обаче не е така и вие трябва да го знаете!
От „Ние, потребителите“ са се свързали с куриерската служба, от чието име се изпращат съобщенията за получаването на парите от фиктивните покупки – от там са потвърдили, че се касае за фишинг атака и са подали информация към ГДБОП.
По повод актуалната кампания и с цел хората да се предпазят от подобни измами от „Ние, потребителите“ дават няколко полезни съвета:
– Никога не следвайте връзки, за които не знаете накъде водят, дори да изглежда, че са изпратени от надежден източник;
– Ако получите подобно съобщение, свържете се с цитираната компания чрез официалните координати за връзка и поискайте потвърждение, че е изпратено оттам;
– При съмнение за измама, направете екранни снимки на съдържанието и евентуални проведени разговори и незабавно уведомете компанията и ГДБОП.