Изложба, посветена на светлината, отваря врати в Музея на текстилната индустрия

С решение на ЮНЕСКО от 2017 г. 16 май – денят в който е извършен първият успешен опит с лазер, е обявен за Международен ден на светлината и светлинно базираните технологии. Във връзка с тази дата в Музея на текстилната индустрия се организира изложба „Светлина и технологии”, която се реализира по идея и с активното участие на Астрономически клуб „Проксима” – Сливен.  С оригинални експонати и документи участват Национален политехнически музей – София, Държавен архив – Сливен, „Светлина” АД – Сливен, „Неон 10” ЕООД – Сливен.

Изложбата представя науката за светлината, природните и изкуствените източници на светлина, историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове. Важен акцент е значението на Сливен за производството на осветителни тела  в България.

Показани са автентични уникални  керамични лампи от І – ІV век, бензинови, карбидни и електрически осветителни тела, оригинални лампа и свещник от Царския двор, всички видове лампи, произведени в Сливен до 2003 г. и съвременно LED осветление, контролирано чрез смартфон. Изключително интересни са оригиналните патенти и акция на БЕЛФА- Българска електрическа лампова фабрика  – Сливен от 1934 година.

Откриването на изложбата е на 18 май – Международен ден на музеите, от 17,00 часа в Музея на текстилната индустрия. Тя ще бъде достъпна за посещения до края на м. октомври 2021 г.