Изложба, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, се открива в Драматичния театър в Сливен

Снимка БТА

Във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен днес в 17:00 часа ще бъде открита изложбата „Памет и плакати“, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Това съобщиха от културния институт, партньор в художественото събитие.

Изложбата се организира от Международното триенале на сценичния плакат с идеята да бъде представена и увековечена за поколенията ролята на България като една от малкото европейски страни, спасила от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи по нашите земи.

Дванадесет визуални артисти, носители на награди от триеналето и други международни отличия, участват със свои творби в изложбата „Памет и плакати“. Това са Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор и Страхил Димитров, а специален гост е световноизвестният унгарски плакатист Петер Поч. Колекцията е израз на гражданската и творческа позиция на художниците против антисемитизма, ксенофобията, насилието и всички форми на незачитане на човешкото достойнство.

Във фоайето на театъра в Сливен са изложени 24 творби, които ще останат там до 7 юли. Това каза в интервю за БТА Маргарита Дончева, която заедно с Иван Кашлаков е сливенското присъствие в изложбата.

Тя преподава плакат в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“,  автор е и на многобройни театрални плакати, последните за представления на Драматичния театър в Сливен. Участва в изложбата с три плаката, вдъхновени от т.нар. „Българският случай“. „Това е уникален случай в световната история, тъй като сме единственият народ, запазил своите сънародници – българските евреи, посочи тя. Толкова драматичен и важен за историята момент трябва да се помни и съм радостна, че този тип събития разказват за миналото и дават вяра в бъдещето, че нашият народ е толерантен, сплотен и смел.“

Като мото на единия плакат са написани словата на митрополит Кирил: „…казах на царя, че съм готов да легна на релсите, но няма да допусна влаковете да тръгнат заедно с нашите съграждани..“. Картината изобразява железопътна релса, чието продължение е човешка фигура, която стопира хората да бъдат превозени към пещите на смъртта, обясни авторката. Вторият плакат представя коридорът по море, осъществен от българското правителство, издаващо на евреите емигрантски визи и българските моряци, които превозват над 10 500 еврейски бежанци до земите на днешен Израел. Третият плакат е препратка към книгата „Мостът на спасението – Транзит на евреи през България в годините на Втората свeтовна война“ на проф. Даниел Вачков. Въображението на художничката е нарисувало фигури в цветовете на българския трибагреник, застанали над каменния мост на страданието.

„Спасяването на българските евреи е феномен, който разкрива силата на един народ да променя историята, въпреки натиска отвън. Българските интелектуалци, българската църква и българските граждани затвърждават толерантността, състраданието и смелостта като основни черти на българския дух, които са пример за нас днес“, каза още Маргарита Дончева.

Сливен, Бургас и Пловдив са градовете, които стават домакини на изложбата през месец юни. През юли тя ще гостува и в Самоков.

Колекцията от плакати е създадена в рамките на проект DFPO-1.004-001 „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, в партньорство между Държавния културен институт към министъра на външните работи и Триеналето на сценичния плакат в София.