Изложба „Фотодесант“ във Военнен клуб-Сливен показва кадри, събирани 20 години

Изложбата „Фотодесант“ може да бъде видяна във Военен клуб – Сливен. „Експозицията се състои от 30 фотоси, направени през последните двайсет години на територията на България – тренировки на учебни полигони, официални чествания и празници на Българската армия“, каза в интервю за БТА авторът Вилхелм Йоцов, който от 20 години работи като фотограф в системата на Министерството на отбраната, а преди това е бил военнослужещ.

„Това, което съм подбрал, е символика, движение и композиция“, сподели той. „То може да се постигне много трудно във военната фотография.“ Половината от снимките са направени с техника на 40 години, другите – с техника среден клас, разказа още Йоцов и допълни, че водещ е човешкият фактор. Авторът даде пример с фотос на военен самолет в момент на изстрелване на снаряди. „Скоростта на самолета е стотици километри в час, на разстояние от поне 2000 метра. Аз участвам в направата на тази снимка с една осемхилядна от секундата. Резултатът е впечатляващ. Аз трябва да бъда в синхрон с действията на пилота, за да успея за това време да постигна този резултат и това не е лесно.“

Снимката, с която се гордее, е портрет на български воин, направена през 2003 година, а композицията е диагонална. Тя е направена на повече от 150-200 метра разстояние. „За мен успехът се състои в това, че той днес е сред командирите в Специалните сили на Република България, а аз, правейки този портрет преди толкова години, съм погледнал във времето напред“, смята Вилхелм Йоцов.

Единственият пейзаж сред фотосите е впечатляващ залез, правен след фотографии на десант на парашутисти. Друга снимка е запечатала скоковете на десантчиците, сред които, по думите на автора, е командирът им, родом от Сливен.

Изложбата има невероятно въздействие над зрителите, каза авторът и допълни, че очаква успех в Сливен, където е усетил друга атмосфера. Всички снимки са в оригинал, няма допълнителни монтажи.

Това е деветото представяне на изложбата, която досега е показвана в София, Пловдив, Стара Загора и др. „Не беше предвидено да има такъв дълъг път и да посети толкова много градове“, каза авторът. „Първоначално идеята бе да я представя в София и после да я даря на музей. Получих обаче предложения и покани за участие от няколко места. По предложение на бившия министър на външните работи Теодора Генчовска тя ще бъде показана в щаб квартирата на НАТО в Брюксел.“

БТА-Сливен