Изкуството да пазаруваш правилно

В днешно време повечето хора имат доста сходен начин на пазаруване. Влизат в даден хипермаркет, обикалят с количката между рафтовете, грабят и трупат. Често определяща за това какво се купува е неговата цена. Даже при продукти, които въобще не ни трябват, цената често ни кара да ги купуваме. Особено набиващите се на очи червени и оранжеви етикети. Със сигурност знаете какво имаме предвид. Това обаче не е правилно, най-малкото не се основава на чисто физическата необходимост, а по-скоро корените на това объркано поведение са чисто психологически.

Някои разсъждения, които може да ви се сторят познати…

В тази статия няма да се спираме върху това дали определен тип потребителско поведение може да се сравни с маниакалност, както и върху търсенето на медицински термини, които биха могли да опишат дадено поведение, проявено по време на пазаруване. Разбира се има и такива моменти, защото за някои хора необходимостта от самоцелното закупуване на продукти е по-силна от здравия разсъдък. Тук ще се спрем просто на поведението, което повечето от съвсем нормалните хора имат в магазините.

Вероятно ви се е случвало да се приберете вкъщи след пазар и, докато вадите продуктите от чантата, да си задавате въпроса „Това за какво ме е, трябва ли ми всъщност?“. Този момент със сигурност е познат на много хора, а особено неприятно е усещането, че портфейлът ви изтънява от подобни необмислени покупки.

Друго нещо – отивате в магазина за хляб, а се връщате с пълна чанта. Хляб, препарати, домашни потреби, мляко, масло, плодове, тук-там някоя играчка плюс два – три вида бисквити и някой и друг десерт. Ужас! Не само половината неща си ги имаме вкъщи, но и сме наблъскали торбата с вредни храни… Пак ви е познато, нали?

Ето и някои идеи как да се справите с подобни проблеми

Правило номер едно – взимате списък и не се отклонявате от него, освен ако не попаднете на нещо, което е наистина много, много полезно или което сте забравили да добавите в списъка. Все пак не отивайте в магазина с мисълта, че може да вземете допълнителни продукти. Ако имате талони за отстъпка, вземете ги с вас и ги използвайте.

Ако ви трябва някакъв продукт, който не се свършва бързо у дома, недейте да взимате опаковки на едро, само заради малко по-ниската цена. Тук изхождаме от факта, че заплатата на повечето хора върви месец за месец, а ако даден продукт го ползвате повече от месец, защо да купувате повече от една разфасовка. Или пък често мястото за разни продукти у дома е ограничено. Няма смисъл да наблъскваме под спалнята например пакети тоалетна хартия, купени на едро. Да не говорим за срока на годност при хранителните продукти…

А най-разумното, което можете да направите, ако имате достатъчно време разбира се, е да направите кратко проучване, преди да отидете на пазар. За щастие сега има интернет. Преди 10-15 години беше по-трудно, но вече всеки съвсем лесно и удобно може от собственото си мобилно устройство да прегледа офертите на различните магазини и да избере тази, което го удовлетворява най-много. Това се отнася както за хранителни продукти, така и за всичко останало, което ви идва наум – инструменти, черна и бяла техника, уреди, играчки…

Да съчетаем правилното с полезното

Вероятно, по-скоро надяваме се, че до момента сме успели да повлияем поне на някои от вас да се опитат да променят навиците си по отношение на поведението в магазините. А сега, замислете се за следното: по-горе споменахме случая, при който подсъзнателно тъпчем количките с вредни храни. Такова поведение нерядко води до здравословни проблеми, като например наднормено тегло.

Нека съберем две и две и да видим какво може да се получи – на първо място знаем, че не трябва да купуваме даден продукт, който не ни носи полза и дори е вреден, просто защото е евтин или намален. На второ място знаем, че имаме възможност да сравняваме цени и да избираме оферти. Ето какво може да се получи – сравнявайки офертите, постоянно бихме могли да откриваме полезни продукти на изгодни цени. Това вече е техника на правилно пазаруване! Представете си – близо до вас има голям хипермаркет, например Т Маркет. Влизате в интернет, проверявате актуалните предложения, набелязвате най-качествените продукти, отивате да магазина целенасочено и пазарувате изгодно и правилно.

ИЗТОЧНИЦИ:

  • 20 начина, с които всеки модерен човек може да спестява пари – manager.bg
  • Брошурата на Т-Маркет – kimbino.bg