Ивo Христoв: Който пледира за Украйна в НАТО, тласка България във войната

Който пледира за Украйна в НАТО, тласка България във войната.

Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Северноатлантическия договор, който изисква страните кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна. Тoва написа във Фейсбук Ивo Христoв, български еврoдепутат, член на Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Благодаря на екипа на БНР – Българско национално радио за предоставения ефир.
Не можем да очакваме партия, която манифестира под чужди знамена, да защитава националния интерес. Нито пък от партия, чието ръководство е съставено от бивши служители в неправителствени организации, да милее за националния интерес. Това е очаквано поведение от страна на „Демократична България“ и за мен е чудно как може някой да даде гласа си за партия, която де факто му обещава война, макар и с разни евфемизми.
Г-н Христо Иванов е юрист, а и всеки човек с минимална юридическа култура знае, че Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Северноатлантическия договор, който изисква страните кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна. Тук дори и „Демократична България“, предполагам, ще се съгласи, че в момента Украйна е в състояние на война, т.е. когато някой пледира за Украйна в НАТО, претендира за задействане на чл. 5 и за прякото въвличане на България във войната. Това казва „Демократична България“, ако някой не е разбрал. И го казва с такова нетърпение, че дори не може да устиска до конституирането на парламента.
След взривяването на Северен поток войната пълзи на запад. Знаете, че процесите ескалират. Икономическата война отдавна е световна, а военните действия се разпростират. В този смисъл рискът е реален и поведението на президента Румен Радев заслужава голямо уважение, тъй като той, бидейки юридически грамотен човек и професионален военен, оценява какво би значело да се подкрепи приемането на Украйна в НАТО. А юристите на „Демократична България“, където впрочем липсва военна експертиза, се правят, че не знаят за какво става дума, макар че и те могат да си направят този елементарен анализ.
Относно преговорите за съставяне на правителство: някои още мислят, че политическите лидери в България решават нещо. Те и преди нямаха особено тежка дума, но в състояние на война още по-малко. Допускам, че този кабинет може да бъде нареден под външен натиск, тъй като САЩ и Европа биха желали да имат в България управляема администрация, една ясна конфигурация, която да не им създава проблеми в контекста на войната.
Това не е някаква конспирация. Виждаме поведението на „Демократична България“ и избора на ГЕРБ за преговарящ екип за съставяне на правителство в лицето на Росен Плевнелиев и Соломон Паси.
ДБ се опитва да зададе дневния ред на парламента, преди той да е започнал своята дейност. И го задава не с тема, свързана с България, а с международна тема. Как мислите? Случайно ли е? А изборът на преговарящите от името на ГЕРБ?
По темата за представянето на БСП на парламентарните избори и петото място по брой депутати: огорчаваща е загубата на позиции в продължение на период от две години. БСП губи идейни позиции, губи обществено влияние. И то в момент, в който социалните проблеми нарастват и страната има очевидна нужда от силно ляво присъствие. В момент, в който се решава въпросът за война и мир, който също е ключов и всяка левица би трябвало да застане твърдо на страната на мира.
По отношение на въпроса дали трябва да бъде сменен лидерът на БСП Корнелия Нинова заради слабите изборни резултати: не съм член на партията и избягвам да коментирам вътрешнопартийните борби. Но, въпреки това, аритметиката показва, че очевидно има грешка в курса.