Ивет Горанова донесе първо олимпийско злато на България

Снимка: Lap.bg

Ивет Горанова стана олимпийска шампионка в категория до 55 кг в карате дисциплината кумите на игрите в Токио. Българката победи с 5:1 Анжелика Терлюга от Украйна във финала.

Горанова се представи впечатляващо, като спечели и петте си мача в Токио. Каратето беше включено в олимпийската програма специално за игрите в японската столица, предаде „Дневник“.

Последният златен олимпийски медал за България беше донесен от Румяна Нейкова в гребането в Пекин 2008. В Токио страната вече има пет медала, като всичките са донесени от жени – златния на Горанова, сребърния на Антоанета Костадинова в стрелбата, бронзовите на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата, както и този на Стойка Кръстева в бокса (тя ще участва във финала).

Финалът с Терлюга беше вълнуващ, като двете започнаха много дейно. След 29 секунди се наложи Горанова да получи медицинска помощ. След това на двете беше дадена по една точка за „юко“, а секунди по-късно българката поведе след ново „юко“.

Двубоят продължи на високо ниво и последва видеопреглед за евентуален „ипон“ в полза на Горанова, но такъв не беше отсъден.

След това медицинска помощ получи и Терлюга. След подновяването Горанова постигна „вадзари“ и поведе с 4:1. В последните секунди българката записа „юко“, за да затвърди превъзходството си.