Ива Митева е новият председател на Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Ива Митева Рупчева е новият председател на 45-ото Народно събрание събрание, а Цвета Караянчева, Виктория Василева, Кристиан Вигенин, Мукаддес Налбант, Атанас Атанасов и Татяна Дончева бяха избрани за заместник-председатели, предаде Dariknews.bg

Рупчева беше избрана със 160 гласа „За“, нито един „Против“ и 74 „въздържал се“  от гласувалите в пленарна зала. От дистанционно участващите в заседанието депутати трима души бяха „За“, а един гласува „въздържал се“.

Предложенията за председател бяха две. Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС и Рупчева от „Има такъв народ“. Кандидатурите се гласуваха по азбучен ред.

„Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност“, заяви Митева след избирането си.

„Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги“, каза още тя. Според нея, прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на Народното събрание.