Италианската полиция издирва 13 български роми, заразени с COVID-19

Снимка: bTV/ Reuters

Италианската полиция издирва 13 български роми, които са избягали от карантина, след като дали положителни проби за коронавирус в градчето Мондрагоне, северно от Неапол, което беше обявени от властите за „червена зона“. Те дори се принудиха да поиска помощ от армията, за да бъдат поставени под карантина пет жилищни блока, където 200 наши роми живеят заедно с около 500 други сезонни работници от Източна Европа.

„Там възникнаха безредици между местните хора и българските роми, които са сезонни работници, наети без договори в земеделието. Част от нашите сънародници – 13 души, избягаха, нарушиха карантината, нарушиха разпорежданията на властите, италианците се бунтуват срещу тях“, съобщи пред bTV и NOVA българският консул в Рим Ермелина Пейчева, която днес ще посети огнището на заразата.

Тя уточни, че властите са изолирали блоковете до 30 юни.

Пейчева добави, че ромите са настанени при лоши битови условия и са „много хора, гъсто населени“, което е увеличило напрежението.

На клипове, публикувани в Туитър, се вижда как тълпа разярени италианци чупят колите на българите, които гледат от балконите на единия от блоковете и хвърлят от тях столове.

Вижда се и как един от нападателите откъртва от кола регистрационния ѝ номер, който е сливенски (СН3671КК), и го показва пред камерата.

Общо 49 от българските граждани са дали положителни проби за коронавирус досега.

Италианците се вдигнаха на протест пред блоковете със сезонните работници, защото виждали как, докато те самите строго спазват ограничителните мерки, българите всеки ден отиват на работа на полето, без да спазват никакви предпазни мерки и дистанция.