Италия отваря всички летища от 3 юни

Италия отваря всички летища от 3 юни след близо 3-месечна блокада заради пандемията. “Това съвпада с разрешаване на движението между различните области в страната. Международните трансфери отново ще бъдат разрешени”, обясни министърът на транспорта на Италия Паола Де Микели.

В края на миналата седмица италианското правителство съобщи, че пак от 3 юни отваря границите за граждани на Европейския съюз и отменя задължителната карантина за чуждестранни посетители.

Италия бе първата европейска държава, засегната от пандемията на коронавирус, и сред първите, затворили повечето летища, включително в столицата Рим и Милано. На 12 март т.г. националните правила за карантина бяха строго затегнати и страната мина към пълна блокада.

Няколко летища останаха да работят, но по ограничен начин, като един от терминалите на римското Фиумичино, Малпенса в Милано и летищата в Болоня, Палермо, Бари и Торино.

Летищата Чампино в Рим и Перетола във Флоренция, които бяха затворени на 13 март, можаха да възстановят работа едва от 4 май.

Националният превозвач Alitalia обяви в сряда, че от следващия месец увеличава полетите си с 36 процента в сравнение с май.

Alitalia обяви, че от 2 юни постепенно ще възобнови услугите си между Рим и Ню Йорк, между Милано и Южна Италия, както и някои полети до Испания.

Отвори и летището на Бергамо, един от най засегнатите градове от COVID-19, а дебютът направи полет от България на нискотарифната компания Wizzair.

“България ер” вече обслужва три пъти седмично линията София-Рим.