IT секторът ще внася кадри от Украйна и Грузия

Близо 600 милиона лева през 2020 бележи ръст ИТ секторът у нас. Над 80% от проходите са от износ. На годишна база той е 15%. Над 20% е очакваният растеж в сектора. Това показва годишният анализ на сектора, обхващаш последните три години.

За тази година Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, очаква тези позитивни тенденции да продължат. ИТ секторът като принос в БВП гони земеделието и туризма. През 2020 над 40000 са заетите в софтуерния бранш, стана ясно от думите му.

Кадрите от Украйна, Русия и Беларус предпочитат да работят у нас, отколкото в Полша или Германия. Страната ни обаче трябва да облекчи спънките пред тези хора – издаването на синя карта и статута на техните семейства, пише news.bg.

Доброслав Димитров отчете, че доста българи се връщат от чужбина. Брутното възнаграждение през миналата година е било близо 5000 лева. Един програмист в България има по-висок стандарт на живот от неговия колега в Германия или Великобритания, уверени са от бранша.

През 2021 г. над един милиард лева в хазната са средствата от сектора. Вече не сме бутикова индустрия, категоричен бе той и отчете, че секторът работи изцяло на светло. През 2025 година, според прогнозата на сектора, приходите от продажби ще са около 10 милиарда лева. Над 72 200 ще са заетите, а новите работни места трябва да са 32 000 в следващите години. Експортът на сектора ще достигне 8 милиарда лева. Риск пред сектора може да се окаже държавната политика.

Над 70 нови софтуерни компании от 14 държави са открили офиси у нас през миналата година. Данните на БАСКОМ показват, че през последните 20 години индустрията се развива доста констистентно.

От бранша не одобряват говоренето по темата за максималния осигурителен доход, който смятат рисков за развитието си.

На представянето на анализа присъства и министър на иновациите Даниел Лорер, който заяви, че в България вече се е случила малка революция, когато хората са казали „стига толкова“ миналата година. С идеята за промяна дошли и „Продължаваме промяната“. На политическия фон дошли нови лица. Самият политически дебат в България се промени, а България, по думите му, ударно се демократизирала.

В същото време пред правителството има много кризи за решаване. Коалицията се справя не зле, убеден е Лорер като по мнението му има още какво да се направи. Бързи пари около дигитализация се задават, обясни той на ИТ сектора, като обеща държавата да инвестира в него по различни програми и оси. Министерството на инвестиционното развитие ще помага дигиталните индустрии да се снабдяват с кадри. Затова ще има тясно сътрудничество между ведомството, индустрията и МОН.

Държавата ще внася кадри от Украйна, Грузия и други държави заради кризата. Той призова сектора да залее подопечното му министерство с пилотни проекти. Лорер настоя за редовен и напоителен диалог с бизнеса. Обясни, че годишният анализ на сектора обхваща последните три години.