Историческият музей в Котел отбеляза европейската нощ на музеите на две локации – в Котел и в Жеравна

Началото на инициативата Европейска нощ на музеите в Котел беше дадено в експозиция „Котленски възрожденци“, където местният исторически музей представи епизод от сериала „Из живота на Лейди Шърли“. По-късно програмата продължи в жеравненската галерия „Христо Тодоров“ и отбелязването на 65-годишнина от основаването на музеите в селото. И докато в първото събитие едно кученце „развеждаше“ аудиторията из исторически и популярни места в страната и чужбина като ги запознаваше с традиции и географски факти, то второто събитие беше свързано с живота и делото на основоположника на музеите в Жеравна – Раю Топалов. Сред гостите му бяха родственицата на Топалов – г-жа Ралица Раева, служители на Община Котел и Исторически музей- Котел, общественици и много гости от всички краища на България.

„Музеите се определят като депо за културно-исторически познания. Те са пазители на материалното и нематериалното историческо наследство. Днес, ние, отбелязваме 65-годишнината от основаването на първата си къща-музей, а от създаването ѝ през 1958 година, та до днес, не спираме да популяризираме 2040 артефакта в 4 къщи-музеи, които обуславят културно-историческото наследство на Жеравна“, каза в приветственото си слово гл. уредник на музеите в Жеравна Надя Илиева.

През 1950 г. Раю Топалов започва да събира сведения и артефакти за къщата на писателя Йордан Йовков. Той поддържа близки връзки със съпругата на Йовков –  Деспина Йовкова, както и с много изтъкнати литературни критици и историци, последователи на неговото творчество. Когато Деспина Йовкова решава да подари къщата на Йордан Йовков, Раю Топалов е във възторг и тогава, у него се заражда идеята да я превърне в музей. С много усилия, той успява да създаде първия литературен музей в сливенско – къща-музей „Йордан Йовков“, която е открита на 18 май 1958 г. През следващите 4 години последователно са открити още къща-музей „Сава Филаретов“, къща-музей „Руси Чорбаджи“ и картинната галерия в класното училище, която днес носи името на видния местен художник Христо Тодоров.

По време на презентацията си, посветена на Раю Топалов, Илиева посочи, че той е бил едновременно директор, уредник и пазач на музейните обекти в Жеравна. Посрещал и изпращал гости, както от най-високо ниво, така и стотици други, посещаващи всяка година селото. Говорил на посетителите с лекота и чрез познанията си, маниера и отношението си към хората, си създал уважение не само сред местното население, но и в цяла България.

Пред събралите се гости Надежда Илиева благодари на всички, които през годините са помагали на тяхната културна институция, след което даде думата на колегата си Иван Пенчев, гл. уредник на Исторически музей – Котел.  Пенчев пожела на колегите си още дълги години да предават жеравненския дух на многобройните си посетители и с творческо вдъхновение да развиват съвместната си работа.

Програмата на Европейската нощ на музеите в Жеравна включваше още рецитал на стихотворението „Жеравна“ на поета Дамян Дамянов, представено от музейния служител Стела Янкова, а за доброто настроение на гостите се погрижи немската група „Хора Нова“, която всяка година посещава селото.

Музеите в Жеравна са с най-силно развита притегателна и привлекателна  туристическа инфраструктура в цялата община. Тяхната индивидуалност се определя от културното наследство на населеното място, а служителите им достойно пазят и популяризират културно-историческото наследство, което са им оставили техните прадеди. За тях, делото на Раю Топалов е толкова всеобхватно и многостранно, че безспорно младото поколение жеравненци  трябва да бъдат благодарни на родолюбеца, отдал безкористния си труд на Жеравна.