Испанският грип през 1918 г. Защо е бил толкова мощен, че да засегне една трета от хората?

Снимка: US National Archives

Членове на американския студентски тренировъчен корпус със защитни маски през октомври 1918 г. по време на най-смъртоносната пандемия в модерната история на света.

Коронавирусът е сред нас, но епидемиите не са нещо нечувано за човечеството. Испанският грип превзема света преди век. Пандемията започва през 1918 г., а краят ѝ е през декември 1920 г. През този период болестта взима милиони жертви. Смята се, че между 50 и 130 милиона души умират от инфлуенца, а заразените са 500 милиона.

Снимка: U.S. Library of Congress

Британски и френски войници палят цигара в Етапл, северна Франция, в началото на Първата световна война. Въпреки че източникът на грипния щам, опустошил света през 1918-1920 г., е оспорван, мнозина смятат, че пандемията е започнала в този френски военен лагер.

Снимка: U.S. Library of Congress

През 1915 г. лагерът в Етапл е бил пълен с изморени от войната войници. Той е бил разположен до ферми с патици, гъски и прасета. Свинските клетки имат сходства с тези на птиците и хората. Известно е, че чрез птиците животните могат да предават нови типове грип на хората.

Снимка: US National Archives

Табела „против плюене“ в двора на американския флот през 1918 година.
Вирусът е наречен „испански грип“ по единствената причина, че по това време повечето европейски страни заглушават своите медии, за да контролират потока на информация по време на войната. Но тъй като Испания запазва неутралитет и медиите ѝ са свободни, първите съобщения за смъртоносната нова болест се появяват оттам.

Снимка: US National Archives

Гробище на американските жертви на вируса във Франция.
Масовото движение на хора, причинено от войната, създава условия за бързо разпространение на вируса до почти всяко кътче на света и заразява 1/3 от човечеството.

Снимка: Alexander Turnbull Library (Courtesy Image)

Маорският мемориал на жертвите на вируса в Нова Зеландия.
От Нова Зеландия болестта се разпространява до тихоокеанския остров Самоа, където убива 22% от 38 000 души, живеещи там, в рамките на два месеца. Предполага се, че в Иран са починали над 2,4 милиона души, което е над 20% от населението. Други 300 000 са убити от пандемията в Бразилия, сред които и избраният за президент на страната.

Снимка: US National Archives

Мъжете в студентско-армейски тренировъчен лагер се разболяват от вируса в Колорадо през 1918 г.
Прогнозите за броя на убитите по целия свят варират от 17 милиона до 100 милиона. Според Световната здравна организация 2-3 процента от заразените са починали.

Снимка: Creative Commons

Диаграма, показваща драматичния скок на смъртните случаи през есента на 1918 г., когато „втората вълна“ на вируса залива света. Грипът е бил особено смъртоносен за хората във физически разцвет, като средната възраст на починалите е била около 28 години.

Снимка: Alexander Turnbull Library (Shutterstock)

Тежко болен младеж в САЩ през ноември 1918 г.
Смята се, че вирусът предизвиква цитокинови бури сред здрави възрастни – свръхреакцията на енергичната имунна система е толкова тежка, че пациентите са ефективно убивани от имунния отговор на собствените си тела.

Снимка: Public domain

Ужасната човешка цена на огнището е обезсмъртена в тази картина на австрийския художник Егон Шиле. Семейството, нарисувано през 1918 г., изобразява Шиле, който гордо гледа над съпругата си Едит и малко дете. В действителност Едит е заразена и умира от грип, докато е бременна в 6-ия месец, на 28 октомври 1918 г. Три дни по-късно Шиле също се предава на вируса. Той е бил на 28 години.

Снимка: US National Archives

Мъже от американска военна база си правят гаргара със солена вода – една от многото съмнителни „превантивни мерки“ срещу разпространението на вируса.

Снимка: Shutterstock

Американски войник получава дезинфекционен спрей за гърло, което по-късно ще се окаже неефективно.
Може би най-необичайният опит за спиране на пандемията обаче е така наречената „черна сватба“, проведена в Одеса в днешна Украйна. Черните сватби донякъде са еврейски ритуал за предпазване от мор, в които се женят двама от „най-нещастните“ на обществото в сложна церемония, проведена в гробището. Една такава сватба се е състояла в гробището в Одеса на 1 октомври 1918 г. Необикновеното бракосъчетание било отпразнувано с пиршество и двойката била „обсипана със скъпи подаръци“.

Снимка: US National Archives

Палатки, използвани за къщи на болни от грип пациенти в Арканзас през 1918 г.
Без ваксина и във време, когато антибиотиците все още не са открити, само изолацията и личната хигиена да ограничавали ефективно разпространението на испанския грип.

Снимка: U.S. Library of Congress

През 1918-1919 г. във Вашингтон са използвани маски като мярка срещу грипа. През 1920 г. разпространението на вируса приключва.

Снимка: James Gathany (Creative Commons)

Микробиологът Терънс Тъмпи изучава проба от вируса на грипа, върлувал през 1918 г., за да разбере защо той е бил толкова мощен. През 2005 г. старият щам е бил реконструиран, след като учените са извлекли белодробна тъкан от жертви на пандемията, погребани до отдалечено село в Аляска.

Преди избухването на коронавируса, който се заражда в Китай в края на 2019 г., Тъмпи казва: „Мисля, че трябва наистина да се притесняваме за някои от вирусите на птичия грип, които виждаме в Азия, които се предават от птици към хора и причиняват тежко заболяване. Ако някой от тези вируси по някакъв начин „измисли“ начин за ефективно разпространение от човек на човек, тогава бихме се сблъскали с друга пандемия.“

Снимка: AFP

Хората, проявяващи симптоми на коронавирус в карантина в китайския град Ухан през февруари 2020 г. Коронавирусът е убил над 4000 души в Китай, но остава неизвестно къде и как е възникнал.