Искра Михайлова – общински съветник и водач на листата на ПП „Възраждане“ в 21 МИР Сливен и 27 МИР Стара Загора

Тема номер едно през последните две години е Ковид пандемията, промяната и ограниченията, в които се налага да живеем, и как те се отразяват върху всички нас. Каква е позицията на Възраждане по тази тема?

Ние от ПП „Възраждане“ заявихме нашата позиция още след първия локдаун, направен от правителството на Борисов. Считаме, че това е позицията и на голяма част от българските граждани. Настояваме за нормализация на живота в България, не приемаме ограничаването на възможността на българските граждани за да живеят, работят и учат нормално, не приемаме и психологическите атаки, с които ни заливат от всякакви комуникационни канали. Против сме въвеждането на т. нар. Зелен  сертификат – от самото му обявяване като намерение, до момента – и продължаваме да организираме протести. Категорични сме в позицията си и сме последователни в исканията си. ПП „Възраждане“ е единствената политическа организация, която има такава позиция и е с реални шансове да бъде представена в следващото Народно събрание.

Реални ли са тези шансове, според Вас? За да се отстояват такива позиции, какво присъствие е нужно в Парламента, колко народни представители са необходими?

С колко народни представители ще бъдем ние в следващия Парламент – това зависи само и единствено от нашите избиратели. Това, което зависи от нас, е ние да комуникираме правилно своите виждания и да достигнем до повече наши евентуални съмишленци. Аз съм категорична, че нашите шансове за Парламента са над 4%. Това, че не виждаме такива резултати за ПП „Възраждане“ в различните социологически проучвания, не ни изненадва. Ние имаме лош опит в годините с обективността на такъв вид предизборни проучвания и те по правило ни подценяват.

Тези социологически проучвания влияят ли на избора на гражданите?

Със сигурност. Както казах, в динамичната политическа обстановка, в която се намираме, ПП „Възраждане“ е единствената политическа партия с тези виждания по отношение на Ковид  мерките , която има шансове за влизане в следващото Народно събрание. Хората се влияят, понеже има едно популярно схващане, че когато гласуваш за политическа организация, която не попада в Парламента, гласът ти „изгаря“, или ще бъде преразпределен към по-голяма партия. Това е много погрешно схващане. Всъщност всеки от нас трябва да гласува по съвест, по убеждение. Винаги съм вярвала, че пътят, растежът, органичния и естествен начин да се развива една политическа организация е единствено и само чрез подкрепата на избирателите. Ние извървяхме дълъг път дотук и вече сме достигнали до ниво, да не подлагаме на съмнение нашето бъдещо представителство в Парламента.

Голяма част от българските граждани имаха много високи очаквания към президента Румен Радев и служебното правителство, което той назначи. Към днешна дата обаче, като че ли все повече се разпространява мнение, че те не успяват да устоят по ключови въпроси на външния натиск, на който са подложени. Как би се справила ПП Възраждане на подобен натиск, на който не е тайна, са подложени българските политици?

Това е въпрос, който ние много често получаваме от наши съмишленици и обсъждаме в разговорите с тях. Да, за съжаление, въпреки очакванията, които повечето от нас имаха към президента Радев и служебното правителство, те не оправдаха доверието. Министър Кацаров е най-скорошния пример, който можем да дадем – той говореше по един начин, няколко месеца, преди да стане министър, а сега неговите действия напълно противоречат на казаните по-рано от него думи. Във Възраждане не се притесняваме, че може да се случи такава промяна на нашите виждания и начина, по който отстояваме политиките си, по простата причина, че няма кой да ни мотивира за такава промяна. Ние разчитаме единствено и само на симпатизантите си, на членовете си, на хората с които работим в ежедневието. Ние нямаме контакти с чужди посолства, не очакваме финансова или каквато и да е друга  мотивация от едно или друго място. Обикновено за да бъде променена така рязко една позиция, трябва да има някаква причина, и е възможно тя да е да си длъжен на някого с нещо, да има механизъм, по който да бъдеш притиснат. Ние от  ПП „Възраждане“ до този момент не сме позволили да има такъв механизъм срещу нас.

Не сте позволили, но и основната критика е именно в тази посока – че сте русофилска партия, която защитава чужди интереси. От къде идват тези обвинения и как ви се струва това твърдение?

Предполагам, че нашите опоненти търсят аргумент, с който да забавят нашия постоянен и последователен растеж.  Но  начинът, по който функционираме като организация е изключително чист и открит. Вероятно, не намирайки друго срещу нас, те използват спекулации, които може би влияят на хората. От друга страна, ние виждаме, че медиите, които най-често публикуват такива твърдения за нас, са субсидирани от чужди посолства. Така че, може би в случая е валидна старата българска поговорка „Крадецът вика – дръжте крадеца“. Вероятно тези, които са зависими, не допускат, че в България има политическа организация, която се развива независимо и с фокус изцяло към българския национален интерес.

В следващия Парламент се очаква да има между пет и седем партии. Къде ще се позиционира Възраждане, има ли потенциални партньори по определин теми и, евентулано, коалиционни такива?

Винаги сме заявявали, че нямаме намерение да правим коалиция –  ние не виждаме политическа организация ,с която да имаме толкова допирни точки, че да можем да го направим. Различно стои въпросът по отношение на темите. Ние от ПП „Възраждане“ смятаме, че когато една тема е от голямо обществено значение, трябва да се води диалог с останалите партии. Като общински съветник в съвет с дванадесет  различни политически формации, съм стигнала до извода, че диалогът е наложителен и ние нямаме намерение да се противопоставяме на всеки вид разговор. Ще има теми, по които ще имаме допирни точки. Ще има такива, по които това няма как да стане – например, по отношение на влизане на България в еврозоната или Ковид мерките. От позиците си по тези теми няма да отстъпим.

Като че ли в обществените представи диалогичността не е отличителна черта на патриотичните партии. Защо, според Вас, на последните избори нито една патриотична организация не успя да премине бариерата за влизане в Парламента?

Това е така, защото в последните години партиите, които наричаха себе си патриотични, не провеждаха такава политика, а опорчиха и изпразниха от съдържание тази така хубава дума „патриотизъм“.  Затова и предизвикателствата пред нас са големи. Опитваме се да не нарушаваме нищо от обещанията и позициите си. Ако бъдат проследени нашите действия във времето, може да се види, че сме принципни и последователни в позициите си.

За липсата на диалогичност – да, има такова схващане в обществото. Само да напомня, че още в началото на  антиправителствените протести миналата година, ние от ПП „Възраждане“ се обърнахме с писмо към абсолютно всички опозиционни партии и коалиции, представени  и непредставени в тогавашното Народно събрание. Ние написахме това писмо с призив за обединение за сваляне на режима на Борисов. Тогава не получихме нито един отговор. Участвах  в съставянето на този текст и помня изключителната мотивация и вяра, че трябва да се обединим. Бяхме първи на площада и месеци наред протестирахме. Но чрез сериозна медийна подкрепа други хора и организации се оказаха основни протестиращи, нарекоха се сами  „партии на промяната“, „партии на протестите“. Всъщност те ясно показаха, че по-скоро не са склонни на диалог, видяхме това в няколко поред „бързи“ правителства. Нормалност, диалогичност, патриотизъм – това не са взаимоизключващи се понятия.

Ще призова българските избиратели на първо място да бъдат активни и да гласуват. На второ – да изберат тази политическа организация, която най-точно и ясно представя техните виждания за бъдещето на България.

Ние от Възраждане правим това, което говорим и говорим това, което мислим – доказали сме го във времето. Изборът е във вашите ръце!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!