Искат спешно 1,3 млн. лв за ремонт на общинския път до авиобаза Безмер

Снимка: Даниела Костова, БНР-Ямбол

От държавния бюджет спешно да бъдат осигурени средства за ремонт на четвъртокласния път до Авиобаза Безмер, ще настояват от ръководството на община „Тунджа“. В момента до военното летище няма друг път и въпреки, че е общински, той се използва единствено от служителите в базата.

До проблема се стигна, след като републиканският път, по който военнослужещите отиват на работа, беше затворен заради ремонт и изграждане на жп- надлез. От ръководството на авиобазата са поискали община Тунджа да ремонтира четвъртокласния си път, но средства в местния бюджет няма, посочи кметът Георги Георгиев.

„Това е един участък с дължина малко над 4 км, който е в недобро експлоатационно състояние. Не сме го ремонтирали през годините, защото се използваше досега изключително инцидентно. Сега възникна проблемът с него, защото той остава единственият сухопътен достъп до авиобазата“.

За ремонта на отсечката са необходими 1,3 млн. лева. Предстои да бъде поискано финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочи кметът.

Освен военнослужещите от базата, по пътя, който е в окаяно състояние, преминават и техните испански колеги, които обслужват шест самолета „Юрофайтър“ и изпълняват съвместни задачи на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса.

БНР-Бургас