Инж. Златка Азманова е новият заместник-директор на ЮИДП – Сливен

Лесоинженерът има зад гърба си 39-годишен професионален опит.

Лесовъд на годината стана заместник-директор на Югоизтоно държавно горско предприятие – Сливен. Точно преди 10 години инж. Златка Азманова получава това най-престижно професионално отличие на лесовъдите в България. От днес тя е назначена за заместник на директора на ЮИДП в Сливен инж. Мирослав Маринов.

„Благодарна съм за доверието на директора към мен. Приех това предизвикателство с идеята да помогна с моите знания и опит”, сподели инж. Азманова, за която българската гора е живот. „Гората не дава само дървесина, както считат някои. Тя ни дава още много неща, които аз обобщавам с една дума – живот. Затова съм се посветила на нейното опазване”, казва тя.

Новият зам.-директор на ЮИДП – Сливен има зад гърба си 39-годишен професионален опит. Инж. Азманова започва работа като лесовъд в Горско стопанство в Твърдица през 1983 г. „По това време вече учех в Лесотехническия институт. Бях омъжена, с малко дете. Спомням си, че синът ми Иван обичаше да “чете” от моите учебници”, разказва си инж. Азманова.

Тя завършва Лесотехнически институт през 1986 г. И следва изненадващо предложение – да оглави едно от държавните предприятия в Твърдица. „Предпочетох да остана в системата на горите, защото бях сигурна, че харесвам тази работа и искам тя да стане моя съдба”, споделя новият зам.-директор. Тя преминава през цялата професионална стълбица в горския сектор. Междувременно специализира икономика в УНСС.

„Нямаше да успея в професионалната си кариера без помощта на моя съпруг, който винаги ме е подкрепял. Когато получих предложението да стана зам.-директор, той отново ме насърчи, за което съм му благодарна” каза лесоинженерът.

Днес тя се гордее с отдавна порасналия си син Иван, който е IT специалист в далечна Малайзия. И с двамата си внука. „Категорична съм, че най-голямото щастие е човек да има внуци”, споделя инж. Азманова. Въпреки голямата си заетост с новата длъжност, тя със сигурност ще намери време да приготви домашни козунаци и да боядиса яйца за Великден. „В нашето семейство традициите се спазват. А от своя страна аз държа да се спазват добрите традиции за стопанисване на българската гора навсякъде, където съм работила”, категорична е тя.