In memoriam: Почина шахматната легенда Димитър Карапчански

На 6-ти март, на 74 годишна възраст е починал, известния сливналия и международен гросмайстор Димитър Карапчански.

Димитър Карапчански е роден на 30 април 1947г и е наследник на стар сливенски род. Завършва ВИАС, специалност ПГС и ВИФ /сега НСА/, специалност „Шах”. Като инженер участва в проектирането и построяването на 17 стадиона в България, 11 от които на територията на бившия Сливенски окръг, над 500 спортни площадки, зали, много промишлени обекти. Като шахматист биографията му е доста по-богата, а кариерата му в интелектуалната игра започва от ранна юношеска възраст.

През 1971 – 74 г . Карапчански е включен олимпийският отбор по кореспондентен шах и със своя резултат – 5 победи и 4 ремита от 9 партии е със особени заслуги България да достигне сребърен олимпийски връх. Тогава получава званието „международен майстор”. През 1971 г. става за първи път републикански шампион по кореспондентен от името на Сливен. По късно, през 1976 г. става шампион по практически шах с рекорд 8 победи и 3 ремита от 11 партии на откритият шампионат в Пловдив. Този рекорд и до ден днешен не е подобрен.

Карапчански е един от основните организатори и популяризаторина сливенският шахмат. На три пъти под негово отборът на Сливен се е състезавал в „А” група, като най-доброто класиране е било 4-то място. Близо 17 години в Дома за работа с деца той е преподавател по шах и е подготвил много успешни шахматисти, които са извоювали 37 медала под негово ръководство. Извоювани са 2 златни, 18 сребърни и 17 бронзови медали от индивидуално и отборно участие.

Като треньор той е участвал в подготовката на българските светила в световния шахмат, като: Веселин Топалов, Антоанета Стефанова, Кирил Георгиев, Васил Спасов, д-р Венка Асенова, Димитър Дончев, Семко Семков и много други. Карапчански подготвя Красимир Русев и Петър Дренчев от Казанлък, които стават гросмайстори под негово ръководство. Красимир Русев, настоящ член на националния отбор, под ръководството на Карапчански, става два пъти по ред шампион на България по „блиц”, ускорен и практически шах за всички възрастови групи от 14 до 20 години.

Като шахматен специалист и мениджър участва в ръководството на БФШ, като отговаря за младежките и студентските национални отбори и е бил председател на експертния съвет, Треньорския съвет и Съдийската колегия. И до ден днешен студентските първенства, индивидуални и отборни за масовия и за високото спортно майсторство се провеждат по устава и регламента, създаден от него. Карапчански е подготвил над 200 ученици, реализирали се професионално на международно ниво.

Карпачнски е ревностен пропагандатор на шахматната игра и е провел много сеанси в България и чужбина, придружени с 15 минутна лекция всеки сеанс. С това той приобщава много от учениците си да бъдат колекционери на шахматна литература, като им дава личен пример с уникалната си библиотека от 6000 тома. Тази негова библиотека е възпитала няколко поколения шахматисти в България и чужбина. Неговата библиотека е посещавана от най-големите светила на българският и международен шахмат, като Марк Дворецки, който е обявен за шахматен писател на ХХ век, гросмайстор Пологаевски и много други.

Огромен бе и неговият принос за спасяване на младите от пороците на нашето време – алкохолизъм, наркомании, тютюнопушене, безделие, липса на цели и мотивация в живота. Той бе и голям дарител на шахматна литература на множество обществени и образователни организации в страната и чужбина.

Димитър Карпчански е единственият шахматист в света, който е шампион на страната си по кореспондентен и практически шах, по всички дисциплини.

Поклон!