Имаме количество слънчоглед за олио за 4 години напред. КЗК ще проверява изкуствено качване на цените

„В страната има достатъчно количество слънчоглед за производството на олио за следващите 4 години – 1,5 млн. тона слънчоглед има в складовете.” Това заяви заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев в предаването „България сутрин” по Bulgaria ON AIR.

Според него два фактора могат да предизвикат спекула на пазара. Единият е липсата на прозрачност на пазара и именно заради това Министерството на икономиката и индустрията публикува ежедневно информация за цените на едро на основните хранителни стоки. Вторият фактор е липсата на стока на пазара. Такава обаче не виждаме. „Заедно с Министерството на земеделието извършваме проверки в  складовете на търговците и потребителите и установихме, че няма никаква опасност за продоволствените нужди на хората.“ – каза още той. 

Данчев припомни, че, за да успокои пазара, правителството ще отпусне 1,1 млрд. лв. за изкупуването от пазара на допълнителни количества пшеница, царевица, слънчоглед и фураж за попълването на Държавния резерв.

„Министър Нинова вчера ясно заяви, че Комисията за защита на конкуренцията ще започне да извършва проверки, които да потърсят евентуални съглашателства между производители и търговци под формата на картел, които предизвикват изкуствено повишаване на цените”, обърна внимание Данчев. Той посочи, че КЗК ще изисква пълна информация за наличността на стока по складовете, за начинът, по който се определят цените и за споразуменията, които сключват с големите търговски вериги, така че да установи дали има основание за такова повишаване на цените.

„При 2 лв. производствена цена на литър олио в пластмасова бутилка, 5 лв. цена не изглежда да съответства на реалните ценови равнища, а по-скоро прилича на спекула или на опит за обогатяване на определени търговци и производители за сметка на българските граждани”, отбеляза заместник-министърът на икономиката.

Димитър Данчев увери, че при установяване на нарушение, санкциите, които би могла да наложи КЗК са доста сериозни, включително процент от оборота за цялата година.

“Влизаме редовно в магазините и следим цените на стоките. Държавната комисия за стоковите борси и тържища, която е под шапката на министерството на икономиката и индустрията буквално ежедневно публикува информация за цените на едро за основните хранителни стоки в цялата страна.”, припомни Данчев.