Има заподозрян за бомбените заплахи в Сливен, Бургас, Варна, Плевен и София, зад граница е

Днес до обяд са били регистрирани общо 102 сигнала за поставени взривни устройства в училища в областите Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София. Няма реална опасност, съобщи в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. По думите му служители от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) работят с две партньорски служби по насоки за евентуално лице, съпричастно към заплахите, което е извън територията на страната. Получените имейли са почти идентични, уточни Тодоров.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев до два дни работна група ще изработи общонационална процедура, която ще регламентира стриктно при такива ситуации точните действия, коментира Тодоров и допълни, че в никакъв случай няма заплаха за изборите.

Служителите на МВР работят по близо 400 оперативни и 270 явни сигнала, свързани с изборния процес, има 75 образувани досъдебни производства. Тодоров съобщи, че в пловдивския квартал “Столипиново” днес се проверяват две лица и тефтери с имена, като се установява дали това е лихварска дейност или има отношение към изборите. Всеки един сигнал във всяка една част на страната се проверява, посочи главният секретар.

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за сигнали за поставени взривни устройства в редица учебни заведения в цялата страна, съобщиха от държавното обвинение.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление против републиката по чл. 108 а (1) от Наказателния кодекс – за тероризъм. В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата са предадени с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо.

„Строявайте се с раници и якета.“ Заплахи за бомби затвориха десетки училища в София, Бургас и Варна вчера, днес е Сливен