„Има такъв народ“: Нов Изборен кодекс, 1 лев субсидия за партиите

Снимка: Кадър от Фейсбук

След като след изборите от „Има такъв народ“ запазиха дълго мълчание, в първата си реч от парламентарната трибуна представителят на формацията Тошко Йорданов обви приоритетите на партита, пише Днес.бг.

Спешна промяна в Изборния кодекс, като поправките ще бъдат внесени още днес в деловодството на НС и поправки в Закона за политическите партии, за да стане субсидията 1 лев за действителен глас на изборите.

„Няма нужда се лъжем. Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат от4 години, но това поставя пред него една основна задача и това е промяна в Изборния кодекс. Има няколко неща, които искат хората и този парламент е длъжен да направи, за да може всеки българин да упражни правото си на глас“, отбеляза Йорданов.
Като примери той посочи 100% машинно гласуване, да се гласува по пощата, да се премахне ограничението за броя на секциите в чужбина, да има видеонаблюдение на изборите, да се разпусна настоящата ЦИК и да се избере нова.

„Имаме парламент, който е различен от всички предишни, защото закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха да изпълнят една от основните процедури в демокрацията – предсрочни избори. Различен е, защото има представители на хората, които протестираха една година, има хора в залата, които ядоха бой от полицията и аз ги знам поименно“, коментира Йорданов.