Има ли разлика между ваксините на Pfizer и Moderna?

Снимка: Pixabay

Как ще повлияе пристигането на втората ваксина на американската компания Moderna и ще стане ли трайно пречупена тенденцията на растеж на новозаразени в страната?

Все пак има повече хора, които искат да се ваксинират, от тези, които не искат. Планът трябва да се следва, а в учебните заведения да имат списък с желаещите. Веднъж отворен флаконът – категорично трябва да има петима души, за да не се хаби, предвид условията му за съхранение. Това каза в студиото на „България сутрин“ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ хората, които правят ваксинацията, се запознати как да се случва това и при какви условия.
„Ние сме от страната на тези, които са се презапасили. Това гарантира, че за хората в страните членки няма да има недостиг. Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това. Ще има 6-7 вида ваксини“, подчерта епидемиологът.

Тя припомни, че при пристигане на определено количеството едната доза се запазва за второто поставяне. Когато дойдат повече дози, може нещата да тръгнат и по-бързо като процес.

„В момента няма възможност за избор, предвид количествата, които идват у нас. Реално няма и нужда от избор, сега двете ваксини са с еднакви показатели. Има една малка разлика в годините на тези, на които се поставят“, допълни тя за Bulgaria ON AIR.

В имунологията няма проблем, ако се удължи периодът между първата и втората инжекция – не се отразява на изграждането на имунитета. При ваксината на Pfizer е отразено, че паузата между двете дози трябва да е минимум 21 дни.

„Обикновено след първа доза не е изключено да се зарази човек заради все още слаб имунитет. Трудно може да докажете, ако сте преболедували Ковид-19, но нямате документ. Рано е да се говори за имунизационни паспорти, защото не е ясно колко продължава изграденият имунитет. Трябва да мине определено време и да имаме наблюдения дали е 6 месеца, 2 години или колко точно“, каза проф. Мира Кожухарова.

При следващата вълна, която е неизбежна, броят на заразените и тежките случаи ще е по-малък, защото това е смисълът на ваксините – хората ги правят, за да не се разболяват, стана ясно още от думите ѝ.

„Хората в момента не ходят при личните си лекари. Изследванията са концентрирани масово върху Ковид-19“, допълни тя.