Има изключителен дефицит на професионални готвачи в Старозагорско и в цялата страна

На територията на Старозагорски регион има изключителен дефицит на професионални готвачи, броят им е толкова малък, а проблемът е неразрешим от години. Това коментира в интервю пред БТА Вени Петрова, дългогодишен председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в деня, в който отбелязваме Международния ден на готвачите.

По думите й така е и в цялата страна.

Завършили кулинарни академии в чужбина най-често предпочитат да работят зад граница, избират по-доброто заплащане и по-добрите условия за кариерно развитие. „В нашия регион с дипломи от академии са единици, най-често избират родината или родния град заради чист национализъм или местен патриотизъм, но не задълго“, коментира Вени Петрова. Тя сподели, че не е оптимист, след като и регионалното сдружение на шеф готвачите с председател Тони Иванов се саморазпусна, а членовете му отново заминаха за чужбина.

Във вътрешността на страната това е тенденция от години. Шеф готвачите нямат ясни цели, посока за развитие, не общуват помежду си. Избират ново работно място, за което им предлагат по 100 лв. повече. При това до нова оферта, отново за нови 100 лева, обясни Вени Петрова.

„С надежда и голяма подкрепа приемаме намерението на Министерството на туризма за създаването на единна браншова организация, за изработването на Закон за гаранционния фонд за туроператорите, приемане на Правилника за туристическата маркировка, както и облекчения в рекламата в мултинационални канали като Фейсбук, Туитър и Инстаграм. Това са реформи, от които браншът отчаяно се нуждае. Има брилянтни практики в тази посока, например Хърватия, Австрия, които просто трябва да следваме. Остава генерално открит проблемът с кадрите в туризма и това не е просто въпрос на обучение, а на национален манталитет и държавен приоритет“, посочи още Вени Петрова.

По цял свят една от най-търсените и незаменими професии в света е професията на готвача. И само майсторите в тази област могат с вдъхновение да създадат полезни кулинарни творения, съчетаващи най-често неочаквани компоненти. Професията на готвача е една от най-древните.

На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. Историята на произхода на международния ден за готвене датира от 2004 г., когато Световната асоциация на кулинарните общности реши да отпразнува деня на готвача на днешната дата. Тази асоциация включва 8 милиона души от цял ​​свят, които са представители на готварския и кулинарния бизнес, припомниха за БТА от Регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора.

Източник: БТА