Иконостасът на новостроящия се храм „Св. Петка“ не може да пристигне заради войната в Украйна

Оборудването на новостроящия се храм „Св.Петка“ в Сливен се бави заради войната в Украйна, каза в интервю за БТА отец Йоан Петров, предстоятел на църквата. Там са поръчани иконостасът, иконите, архиерейският трон, певницата, мебелировката в храма, камбана, както и механизмът за автоматично биене на камбаните. Трябвало е да бъдат доставени до края на януари.

Четири от камбаните са доставени и монтирани. Общото им тегло е около половин тон, изработени са от месинг.

Повече от 120 години в града не е изграждана църква с подобен мащаб, а повече от 20 години не е строен нов храм в Сливен. Последният е „Св. Цар Борис Покръстител“, чието строителство започва през 2001 г. С новата църква храмовете в града стават общо шест, като най-старият е „Св. София“ от 5-6 век, а други два – „Св. Николай“ и катедралният „Св. Димитър“ са строени паралелно около 1840 г.

Първата копка на „Света Петка“ бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Иоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. „Този храм има своето важно значение, защото знаем, че тук е по-голямата част от населението на града и те имат нужда от храм близо до себе си, коментира отец Йоан. Усещайки ентусиазма на хората, особено покрай събирането на дарения, аз виждам огромно желания от жителите на нашия град, този храм да отвори врати час по-скоро.“

За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми, общински съветници, граждани.

Само за около две седмици през последния месец са били събрани близо 50 хиляди лева за стенописите на храма. По-голямата част са от граждани, останалите – от фирми. Трима са иконописците, които ще започнат работа през май и ще приключат вероятно за година и половина – две.

Очаква се първото служение в новата църква да бъде тази година, вероятно преди храмовия празник – 14 октомври. Необходимо е сградата да бъде завършена и оборудвана, като за довършителните строителни дейности е необходим около месец. Трябва да бъде изграден и достъп до храма, който се намира на хълм.

Помолен да коментира ситуацията в Украйна, отразила се косвено и на градежа на храма в Сливен, отец Йоан заяви: „Когато има война, не можем да говорим за нищо добро, няма как да я оправдаем.  Това означава, че егото е надделяло и е заглушило смирението и любовта.

Ние сме готови всеки , който пребивава при нас, който влезе в контакт да помогнем с каквото можем – намиране на работа, намиране на подслон, разрешаване на битови въпроси. Основно хората имат нужда от това да върнат вярата си, да бъдат окуражени, да им бъде даден отново огънят на любовта. Не трябва да забравяме духовната помощ“, смята свещеникът.