И търговци, и спечелили горят след промените в Закона за хазарта

Снимка: БГНЕС

Хиляди хора в страната се притесняват, че ще изгорят с края на частните лотарии заради промените в Закона за хазарта. Много магазини и собственици на малки будки са купили лотарийни билети, които след отнемане на лиценза им ще останат непродадени.

С последните, приети от парламента промени на Закона за хазарта беше решено, че три дни след обнародването им в “Държавен вестник” лицензите за организиране на частни лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго и кено, се прекратяват. А непродадените билети от моментните лотарии трябва да бъдат унищожени от издателите им до края на годината. Това означава, че частните фирми трябва да изкупят пласираните сред търговците билети и да ги унищожат.

Малките търговци обаче не вярват, че това ще се случаи и вече пресмятат какви ще бъдат загубите им. Никой не очаква, че компания с отнет лиценз ще продължи коректно да спазва Закона за хазарта. Продажбите на билетчета за търкане формираха близо 50% от оборота на малките будки в страната.

Читател на “Труд” разказа, че при 300-350 лв. общ дневен оборот от малка будка обикновено е продавал 30-35 билета за търкане. А за цяла седмица е поръчвал по 300-400 талона. Сега обаче непродадените билети при него са за около 200 лв. и се чуди дали някога ще може да си върне парите. В тази ситуация са хиляди собственици на будки в страната и по-големи търговски вериги.

Още по-притеснени са хората, които имат големи печалби от частните лотарии, но не са получили парите си. Практиката при големите печалби от 1-2 млн. лв. е организаторите на играта да изплатят веднага например 100 хил. лв., а останалите пари дават на части през следващите години.

Сега късметлиите се чудят дали някога ще получат парите си. Защото е много по-добре човек да няма много пари, отколкото да спечели милион, а после пачките просто да изчезнат.

Някои късметлии, спечелили големи суми от талончетата, дори са взели кредит, за да си купят кола и апартамент с идеята, че със следващите получени суми от хазартната компания ще плащат вноските по заема. Сега те се притесняват, че ако не получат печалбите си може да фалират.

В момента телефоните за връзки с медиите на “Националната лотария” са изключени или никой не отговаря. На телефона за връзка с хора, спечелили над 100 лв., също никой не отговаряше.

При гласуването на последните промени в Закона за хазарта се предвиждаше всички печалби от организатори на хазарт, чиито лиценз се отнема, да бъдат изплатени от 30 юни 2021 г. или получаването на сумите да бъде разсрочено до края на 2025 г.

Хората обаче се притесняват, че никога няма да получат печалбите си от компания с отнет лиценз за организиране на съответната игра. След като промените в Закона влязат в сила и лицензите за организиране на частни лотарии бъдат прекратени, хората ще могат да търсят правата си по съдебен ред, ако от фирмите откажат да изплатят печалбите им, отговориха от Държавната комисия по хазарт.

“Имам билети за 6000 лева и изгарям с тази сума. Вече ги изтеглих от няколкото си обекта в Бургас, не вярвам парите да ни бъдат възстановени“, призна търговец от Бургас.

От събота и неделя вече печалби не се изплащат никъде, сочи неговата проверка.

“Аз лично преустанових продажбите на билети още в събота, защото започнаха скандали. Идваха всякакви клиенти с настояване да им изплащаме суми и за да не стресирам продавачките си, спрях продажбите. Според мен, само дистрибуторските фирми в България са около 16 000 и имат билети поне за 30- 40 милиона лева”, коментира търговецът.