И Кипър наложи карантина на пристигащи от България

И Кипър наложи карантина на пристигащи от България заради коронавируса. От 1 август страната ни е в третата група – на най-рисковите държави за разпространение на инфекцията, съобщи днес здравното министерство в Никозия.

Със затягането на режима и преместването на България от група Б в група С само определени категории граждани ще могат да влизат в Кипър от 1 август. Това са български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване на острова, както и кипърски граждани, пристигащи от България, уточни за БНР говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.

Те трябва да представят здравен сертификат с отрицателен резултат от извършен тест за коронавирус до 72 часа преди полета или да го направят при пристигането си в Кипър.

Освен това всички те задължително ще трябва да остават в 14-дневна домашна карантина.

Всички пътници са длъжни да попълнят и електронния формуляр за кипърска полетна карта в рамките на 24 часа преди полета.

На 9 юни, когато Кипър отвори летищата си, България бе в първата група, група А, на най-безопасните страни. Заради увеличения брой случаи на коронавирус от 29 юни тя бе свалена в група Б. В сегашната група С страната ни е заедно с Португалия, Швеция, Люксембург, Румъния.

Великобритания се изкачва в група Б от 1 август.

Здравните власти на Кипър обявиха още, че ще извършват по 600 теста на ден – двойно повече от досега, на случаен признак на пристигащите от всички полети на двете международни летища.