„Хвърчащите хора“ от Сливен играха Шекспир не като представление, а като празник в залата на Военния клуб

Това не беше представление, не разбираш ли – това е празник!“ Думите са на един почти 5-годишен зрител на Шекспировата „Комедия от грешки“, изпълнена от Театрална студия „Хвърчащите хора“ в отговор на въпроса „Как беше представлението?“

Студът на 8 февруари вечерта не спря публиката да препълни залата на Военен клуб – Сливен, за да види отново своите любими „Хвърчащи хора“ с ръководител актрисата Вяра Начева, въпреки че не ставаше дума за премиера.

Едва ли 5-годишните са разбрали Шекспировата фабула и диалози, но вероятно 5-годишните най-непредубедено усещат енергията, която излъчваше сцената на „Хвърчащите“.

Изчистен, дори аскетичен декор, с няколко ярки картини – шарен пазар, оживял от парче плат,  синьото на морето и врати, които казват много за това какво има зад тях. Негови художници са част от самите актьори, като доказателство, че децата днес са толкова многопластово талантливи, а граници между изявите им не трябва да се поставят.

Музикалните теми, далеч от класиката, отваряха емоцията на публиката към превключванията в действието. Една неочаквана бийтбокс-импровизация на Петко-Самуил Махнев на финала на представлението върна Шекспир от 1592 г. тук и сега.

Сценичното облекло бе един прекрасен фюжън между епохите – дрехите на съвременните тийнейджъри никак не противоречаха на роклите, напомнящи за Бел епок, нито на кожените панталони на пристава.

Симеон Кирилов като Антифол

В тази атмосфера буквално блестяха „Хвръчащите хора“. Те бяха в абсолютен синхрон с текста и един с друг. Усещането че харесват това, което правят, че чувстват останалите около себе си, че имат сензори за ритъма и емоцията на цялото, оставиха публиката с чувство за празник. Мимиката, движението на телата и физическото взаимодействие между актьорите, модулациите и ритъма на гласа бяха толкова естествено произтичащи от сюжета, че и 5-годишните схващаха абсурдността, драмата, объркването. Младите театрали играха с лекота и чрез тях Шекспир вече говореше така, че публиката да го чуе.

„Комедия от грешки“ разказва за съдбата на двама братя близнаци с един и същи имена – Антифол от Сиракуза и Антифол от ЕФес, които нещастието разделя още в младенческа възраст. С тях са разделени и робите им – също близнаци – Дромио от Сиракуза и Дромио от Ефес. Недоразумения, обърквания и трагикомични ситуации развиват сюжета, докато се стигне до щастлива развръзка – разделените родители на близнаците се намират, истината излиза наяве и любовта и справедливостта възтържествуват.

Критиците твърдят, че „Комедия от грешки“ като структура е измежду най-съвършените постижения на Шекспировото драматургично творчество. Дори да има спор по това твърдение, щом младите актьори от „Хвърчащите хора“ могат да играят Шекспир, както в „Комедия от грешки“, те могат всичко. Дори да не продължат професионално с театъра, трудът, упорството, допирът с езика, музиката, изкуството, движението, ще им отвори добри врати, каквото и да правят.

Не случайно постановката носи много отличия на „Хвърчащите хора“. След премиерата в Сливен през май 2022 г., само за няколко месеца спектакълът трупа престижни награди.

I- ви Национален младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“ – награда за цялостен спектакъл

С „Комедия от грешки“ „Хвърчащите хора“ от Сливен взеха наградата на  16- тото издание на Младежки театрален фестивал „Океан от любов“ 2022 в Пазарджик.

Голямата награда – статуетка „Гран При” и почетен диплом дойдоха след участието 5-ият Национален детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен.

Спектакълът бе отличен и по време на първото издание на фестивала „Малката Мелпомена“ в Пловдив с награда за цялостен спектакъл на професионалното жури на фестивала. 

Индивидуални актьорски отличия заради участието си в „Комедия от грешки“ получават Симеон Кирилов (вече студент в НАТФИЗ) за ролите на Антифол от Ефес и Антифол от Сиракуза, Мария Петрова за ролята на Дромио от Сиракуза, Самуил-Петко Махнев за ролята на Дромио от Ефес.

„Комедия от грешки“ на „Хвърчащите хора“:

Постановка: Вяра Начева

Актьорски състав: Симеон Кирилов, Самуил-Петко Махнев, Мария Петрова, Зорница Захариева, Кристел Димитрова, Венета Видева, Венелина Далаберова, Мария Иванова, Мариян Нейков, Александра Иванова, Габриела Русева.

Художници: Мария Петрова, Александра Иванова, Кристел Димитрова, Мария Иванова, Венелина Далаберова