ХУМИНОВИТЕ КИСЕЛИНИ КАК РАБОТЯТ И ЗАЩО СА ВАЖНИ? (част втора)

Намаляване на токсичните вещества

Хуминовите киселини не само правят хранителните вещества по-достъпни. Те също хелатират вредните токсини в почвата, като им пречат да проникнат в растенията

Тази полза е особено важна в съвремената почвена среда, в която в продължение на години са внасяани огромно количество токсични вещества – пестициди и тежки метали. Тези замърсители влошават качеството на почвата и ако не бъдат взети мерки за възстановяването й, се стига до влошаване на здравето на растенията и намаляване на обема и качеството на реколтата. Следващите по-веригата са консуматорите на земеделските продукти – хора и животни, чието здраве също се подлага на риск заради неизведените от почвата замърсители.

Как работят хуминовите киселини?  

Токсичните молекули се улавят от хуминови молекули и се заключват. За разлика от хранителните вещества, те не се усвояват от растенията и в крайна сметка се отмиват. Този жизненоважен процес поддържа растенията по-здрави в съвременната все по-замърсена среда.

Най-активни са хуминовите киселини, съдържащи се в торфа.

Биологично активен торф в течна концентрирана форма се съдържа в течния хуминов биостимулатор Био Шанс в количество от 33 гр./литър.

За детоксикация на площ от 1 хектар са достатъчни от 3 до 5 л. концентрат от торфБио Шанс, които се разтварят в 300 л. вода.

Това, освен че почиства почвата от тежки метали и радионуклеиди, увеличава съдържанието на хумус и регулира киселинността.

В какви почви е добре да внесете хуминови киселини?

Използавайте Био Шанс – течен хуминов концентрат от торф и при изтощени, деструктурирани и изобилстващи от тежки метали и отлагания почви.

превод от: www.earthgreen.com с допълнения от www.bio-chance.com