ХУМИНОВИТЕ КИСЕЛИНИ- КАК РАБОТЯТ И ЗАЩО СА ВАЖНИ? (част трета)

Повишено задържане на влажността в почвата

Хуминовите киселини притежават уникалната способност да увеличават задържането на вода в почвите. Заради променящия се климат в света това става все по-важно, тъй като екосистемите са дисбалансирани.

Задържането на вода, осигурено чрез обработка с естествени хуминовите киселини, е много добро решение за песъчливи, сухи и нискоглинести почви.

Как се случва това?

Отрицателният заряд на хуминовите киселини привлича положителни йони или катиони, които се придържат към хуминовата молекула. Тези катиони, в присъствието на водни молекули, се отдалечават леко от хуминовата молекула и се прикрепват свободно към кислородния край на водните молекули. Водородните краища на тези водни молекули след това се свързват с водородните краища на други водни молекули. Този ефект намалява изпарението на водата с до 30%.

Най-удачният избор на земеделците в България е течния хуминов тор извлечен от торф Био Шанс. Препаратът е отличен адаптоген при суша, прекомерна влажност и замръз. Био Шанс – течен хуминов тор от торф повишава имунитета на растенията и устойчивостта им срещу бактериални и гъбични инфекции.

 

превод от: www.earthgreen.com с допълнения от www.bio-chance.com